Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να θεωρούμε (κακώς) πως ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό SARS-COV-2 έχει παρέλθει και η συζήτηση πλέον να περιστρέφεται γύρω από την οικονομία, υπάρχουν όμως πολλές χώρες στις οποίες οι άνθρωποι πεθαίνουν με ρυθμούς που θυμίζουν Μάρτιο ή Απρίλιο στην Ευρώπη.
Συνολικά 196 χώρες και εδάφη έχουν αναφέρει περιστατικό που συνδέεται με τον κορωνοϊό SARS-COV-19, σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη.
Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίζουν πλέον τα σοβαρότερα προβλήματα, λόγω και των συστημάτων υγείας που έχουν. Στο Περού οι νεκροί έχουν φτάσει τους 4.600, στη Βραζιλία τα πράγματα έχουν ξεφύγει (λόγω και της αντιμετώπισης απ’ τον παράλογο πρόεδρό της), στη Χιλή οι νεκροί έχουν φτάσει τους 1.200 περίπου.
Σε δύσκολη θέση είναι το Μεξικό (που υπάρχουν πάνω από 10.000 θάνατοι) ενώ και στην Κολομβία τα κρούσματα και οι θάνατοι είναι πάρα πολλά (πάνω από 1.000 θύματα μέσα σε 3 μήνες από την πρώτη καταγραφή κρούσματος στη χώρα).
Το βασικό ζήτημα που όλες αυτές οι χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν είναι να μην καταρρεύσουν τα συστήματα υγείας που διαθέτουν.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (που τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεσπάσει ταραχές με αφορμή τη δολοφονία του Τ. Φλόιντ από αστυνομικούς) οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 108.000
Αυτό το οποίο ανησυχεί τους επιστήμονες σε άλλες χώρες είναι τα κρούσματα μετά από την άρση των μέτρων: στη Γερμανία (που έχει πάνω από 8.500 νεκρούς) παρατηρούν αύξηση των κρουσμάτων ενώ στην Ιαπωνία (που μέχρι τις 25 Μαΐου ίσχυαν στο Τόκιο έκτακτα μέτρα) επίσης είδαν αύξηση.