Κατηγορίες
διεθνή Ελλάδα

Οι εξελίξεις στη Λιβύη ανοίγουν την όρεξη της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

Έχοντας την υποστήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, ο Φαγιέζ Αλ Σαράζ (που είναι ο πρόεδρος της οντότητας που οι διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν στη Λιβύη ως διάδοχη κατάσταση του Καντάφι) έκανε τις τελευταίες ημέρες “προόδους” στο πεδίο των μαχών κόντρα στον Χαλίφα αλ Χαφτάρ (Λιβυκός Εθνικός Στρατός – LNA).

Ο Σαράζ είναι αυτός που έκανε τη συμφωνία με τους Τούρκους για τα “κοινά θαλάσσια σύνορα” μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, που κόβουν στη μέση την Ελληνική ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο και στο Λιβυκό Πέλαγος, κάτω από την Κρήτη.
Αντίπαλός του είναι ο Χαφτάρ (που ακόμη ελέγχει μεγάλο τμήμα της ανατολικής Λιβύης αλλά πλέον έχει απομακρυνθεί από το βασικό του στόχο, που είναι η κατάληψη της Τρίπολης και η ανατροπή του Σαράζ και της “κυβέρνησής” του).

Πως είναι τώρα η κατάσταση στη Λιβύη

Ο Σαράζ ηγείται μιας “κυβέρνησης” στην οποία συμμετέχουν με μια σειρά από πολέμαρχοι αλλά και η λιβυκή εκδοχή των Αδελφών Μουσουλμάνων (μια “πολιτική” εκδοχή του ισλαμισμού που προσπαθεί να τη βάλει στο χέρι ο Ερντογάν για να αποκτήσει επιπλέον επιρροή στο μουσουλμανικό κόσμο). Οι Τούρκοι ήδη έστελναν ισλαμιστές πολεμιστές από τη Συρία για να πολεμήσουν στον πλευρό του Σαράζ καθώς και στρατιωτικό υλικό.
Ο Χαφτάρ ηγείται μιας άλλης “κυβέρνησης”, ήταν αυτός που ήρθε στην Ελλάδα πριν από μήνες, με σκοπό την υποστήριξη της Αθήνας. Είναι άγνωστο αν την έλαβε, κυρίως στο κομμάτι που αφορά την υλική βοήθεια. Επίσης είχε κάποτε, όταν πήγαινε καλά στα πεδία των μαχών, είχε τη στήριξη και της Ρωσίας – την οποία φαίνεται πως χάνει. Στο μόνο που μπορεί να ελπίζει σε αυτή τη φάση είναι μια πιθανή στρατιωτική στήριξη από χώρες του Κόλπου που ακούνε “Αδελφούς Μουσουλμάνους” και γίνονται… “Τούρκοι” επειδή απειλούν τα καθεστώτα τους.

Αν τελικά επικρατήσει ο Σαράζ και ο Χαφτάρ γνωρίσει την ήττα, τότε τα πράγματα για την Ελλάδα δεν θα πάνε καθόλου καλά. Γιατί οι Τούρκοι θα έχουν βάλει για τα καλά πόδι στη Λιβύη και θα είναι ακόμη πιο κοντά ο κίνδυνος να αναγνωριστεί διεθνώς (ή έστω σε διμερείς σχέσεις) η συμφωνία Ερντογάν – Σαράζ, που θα αμφισβητεί στα ίσα την Ελληνική ΑΟΖ.

Μια νέα εποχή στα ελληνοτουρκικά μόλις αρχίζει. Δυστυχώς θα είναι μια εποχή που θα δούμε να ζωντανεύουν παλιές και να δημιουργούνται νέες τουρκικές διεκδικήσεις που θα ξεκινάνε από την περιοχή της Σαμοθράκης, θα φτάνουν μέχρι το Καστελόριζο και θα καταλήγουν στα νότια της Κρήτης.