Σε νοσοκομείο νοσηλεύεται από το βράδυ της Κυριακής 5 Απριλίου ο 55χρονος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, με “επίμονα συμπτώματα” του κορωνοϊού (όπως αναφέρουν τα εγγλέζικα ΜΜΕ).
Και λόγο της εισόδου του αυτής στο νοσοκομείο στη Βρετανία έχει ανοίξει – όπως το ’96 στην Ελλάδα – μια μεγάλη συζήτηση για το εάν είναι ο Τζόνσον ικανός να διοικήσει τη χώρα του και να κρατά τα ηνία της Κυβέρνησής της. Πολλά λέγονται και πολλά γράφονται, ειπώθηκε και γράφηκε πως ότι τον έχουν σε αναπνευστήρα επειδή η κατάστασή του επιδεινώθηκε (αυτό το διέψευδαν οι Βρετανοί μέχρι το νωρίς το βράδυ της Δευτέρας).
Πάντως το ενδιαφέρον – κυρίως των πολιτικών, των ΜΜΕ (που είτε αντιπολιτεύονται είτε στηρίζουν τον Τζόνσον), αλλά και αρκετών πολιτών – είναι έκδηλο και εκφράζεται σε πολλά άρθρα και αναρτήσεις.
Επίσης σε διάφορα διεθνή ιντερνετικά φόρα πολιτικών επιστημόνων μπαίνει ένα ακόμη ερώτημα για το οποίο οι απόψεις μέχρι τώρα διίστανται (δεν αφορά μόνο τη Βρετανία αλλά κάθε χώρα του πλανήτη):
- δικαιούται ένας πολιτικός που είναι στο ανώτατο πολιτειακό ή πολιτικό αξίωμα – όσο καλός ή κακός κι αν είναι σε αυτό που κάνει – να εκθέτει τον εαυτό του σε οποιονδήποτε κίνδυνο και μάλιστα σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που ζούμε;;
Γιατί μια αλλαγή σε τέτοιο επίπεδο δεν είναι εύκολη υπόθεση για κανέναν (πολύ δε περισσότερο σε περιπτώσεις όπως η βρετανική, όπου δεν υπάρχει ξεκάθαρη πρόβλεψη για τον διάδοχο, αν ο πρωθυπουργός πάθει κάτι)…