Κοντός ψαλμός αλληλούια.
Δεν ψέλνουν μόνο οι επιδημιολόγοι. Ψέλνουν κι’ οι οικονομολόγοι.
Όταν με το καλό καβαντζάρουμε τον κάβο covid19 να δείτε που θα μας κοτσάρουν κάθε μέρα στις έξι τον αντίστοιχο οικονομολόγο “τσιόδρα” – κι αλοίμονό σας: οι οικονομολόγοι δεν ψέλνουμε μειλίχια και βυζαντινά σαν τους επιδημιολόγους. Είμαστε φάλτσοι, μίζεροι, γρινιάριδες κι’ άγαρμποι εμείς οι οικονομολόγοι.
Όπως οι συνάδελφοι επιδημιολόγοι, έτσι και οι οικονομολόγοι χρησιμοποιούμε περίπλοκα μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης. Μοντέλα που ελάχιστοι εξ’ ημών κατανοούμε κι’ ακόμη λιγότεροι κουλαντρίζουμε. Σκράμπες είμαστε οι περισσότεροι.
Με όλες τις ελλείψεις και τα λάθη που ενέχουν τα μοντέλα πρόβλεψης ιδού δυο προβλέψεις από δυο μεγάλους παγκόσμιους οικονομικούς οργανισμούς: OECD και IFPRI.
ΟΟΣΑ – Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως
Ο Ισπανός Ανχέλ Γκούρια – οικονομολόγος διευθυντής του ΟΟΣΑ – έψαλε προχτές τα πρώτα κακά μαντάτα:
κάθε μήνας εγκλεισμού που επιβάλει μια χώρα συνεπάγεται μείωση του ΑΕΠ κατά -2% ανά τομέα όμως, λέει ο Γκούρια, τα αποτελέσματα ποικίλουν: για παράδειγμα ο τουρισμός μπορεί να χτυπηθεί έως -70%.
Συνολικά οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την κρίση φαίνονται στο σχήμα που παραθέτω. Από ότι φαίνεται, ενώ η χώρα μας πρωτοπορεί – μάλλον σωστά – στον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας covid19 χάρην των έγκαιρων μέτρων περιορισμού και της πρωτόγνωρης υπακοής του κόσμου αυτό όμως δεν επιτυγχάνεται τσάμπα.
Πολύ σύντομα το γκαρσόνι της οικονομίας θα φέρει το μπουγιουρντί του εγκλεισμού. Η επιδημία ενδέχεται να επιφέρει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ πάνω από -30%.
Αυτό οφείλεται στην μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό. Αυτό το -30% για την Ελλάδα θα είναι πιο βάναυσο από ότι σε άλλες χώρες, καθώς η Ελλάδα μόλις εξήλθε από μια δεκαετή κρίση που ήδη της κόστισε -35%.
Κι άλλες μεγάλες οικονομίες όμως θα χτυπηθούν θανάσιμα από τον πανδημία: η Γερμανία με σχεδόν -30%, η Αμερική -25% …
Αν οι οικονομίες των αναπτυγμένων χωρών – όπως η Ελλάδα – χτυπηθούν θανάσιμα από τον κορωνοϊό, φανταστείτε τις αναπτυσσόμενες.
IFPRI – Παγκόσμιο Ινστιτούτο Έρευνας Πολιτικής Τροφίμων, στην Ουάσιγκτον
Προβλέπεται ότι για κάθε 1% επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας θα αυξάνεται κατά 2% το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω απ’ το όριο της φτώχειας και άρα το ποσοστό αυτών που θα πεινάσουν!
Υπολογίζεται ότι αυτό θα επηρεάσει πάνω από 14 εκατομμύρια ψυχές– μιάμιση Ελλάδα σχεδόν.
Ενώ στα μικροβιολογικά και φαρμακευτικά εργαστήρια του κόσμου αυτή την στιγμή οι επιστήμονες δουλεύουν τριπλοβάρδιες για να βγάλουν εμβόλια και φάρμακα που θα χτυπήσουν τον covid19, στα υπουργεία οικονομικών και στις κεντρικές τράπεζες οι αδώνιδες και οι στουρνάρες σκοτώνονται να σκαρφιστούν μέτρα και πολιτικές για μετά την πανδημία. Στα νομισματοκοπεία κάποιων χωρών οι μηχανές έβαλαν μπρός και κόβουν χρήμα αβέρτα.
Ελπίζω να κόψουν και να ρίξουν με τα ελικόπτερα μπόλικα ευρώ – ευρωομόλογα, κορονοομόλογα… – στην Ευρώπη και στη χώρα μας, αλλιώς – κοντός ψαλμός αλληλούια.
Όπως έλεγε η κυρά Μαρίκα – θεοσχωρέστην: μούρτζιαβα τα πράματα !!