Και ενώ ακόμη η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει ακόμη τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, ορισμένες χώρες επέλεξαν τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο, αυτό της σταδιακής επαναφοράς, αλλά σε ένα περιβάλλον που στην πραγματικότητα θα είναι η εισαγωγή σε μια “νέα τάξη πραγμάτων” στη διεθνή οικονομία.
Φυσικά κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της “ιδιαίτερο” πρόγραμμα, με αρκετές (μεταξύ αυτών και η δική μας χώρα) να έχουν επιλέξει να μείνουν λίγο πιο πίσω στο χρονοδιάγραμμα, περιμένοντας τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και παρακολουθώντας την πορεία αυτών που “ανοίγουν”.
Η Γερμανία κάνει μια αρχή, προχωρώντας στο άνοιγμα των περισσοτέρων καταστημάτων μέχρι 800 τετραγωνικά μέτρα και με περιορισμό στην πρόσβαση (ένας πελάτης ανά 20 τμ). Δεν ανοίγουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα ενώ καφέ και εστιατόρια θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με delivery και take away.
Ο προγραμματισμός των Γερμανών περιλαμβάνει άνοιγμα στις αρχές Μαΐου μέχρι και των κομμωτηρίων, ενώ τελευταία στην προσωρινή αυτή σειρά οι Γερμανοί θα αφήσουν τα σχολεία, με 15 άτομα ανά τάξη και μόνο για τις εξετάσεις στην τελευταία τάξη – πρακτικά η σχολική χρονιά έχει τελειώσει για όλους τους υπόλοιπους μαθητές.
Υπάρχουν και άλλες χώρες που χαλαρώνουν τα μέτρα σταδιακά, όπως η Νορβηγία από σήμερα, ενώ άλλες – μεταξύ αυτών η Ιταλία και η Γαλλία – έχουν αρχίσει να σκέφτονται μέτρα χαλάρωσης μετά από την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου βλέποντας τις τελευταίες ημέρες τη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων (αν φυσικά η πορεία που δείχνουν τα στοιχεία τους συνεχίζει να είναι πτωτική).
Τώρα, πόσο πραγματικά έτοιμες είναι όσες χώρες “ανοίγουν” βιαστικά ή πόσο επικοινωνιακό είναι αυτό με σκοπό να αποφύγουν άλλες καταστάσεις – οικονομικής φύσης – θυσιάζοντας κάποια άλλα, είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί αφού πρώτα περάσουν αρκετές μέρες ή ακόμη και εβδομάδες…