Μπορεί στην επικαιρότητα να υπάρχουν άλλα θέματα (με πιο σοβαρά το θέμα του κορωνοϊού και αυτό με τον Ερντογάν και τους τουρκικούς σχεδιασμούς), όμως δυο άλλα θέματα – οικονομικής φύσης – πέρασαν στα ψιλά τις προηγούμενες μέρες. Σε εθνικό επίπεδο η κατάληξη (οριστική;;;;) της υπόθεσης της Λίστας Λαγκάρντ και σε διεθνές επίπεδο το χρέος.
Στα καθ΄ημάς:
επειδή θεωρούνται ως άκυροι όλοι οι φορολογικοί έλεγχοι οι οποίοι διενεργήθηκαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2012 (επειδή οι υποθέσεις αυτές είχαν ήδη παραγραφεί), σύμφωνα με αθηναϊκά ΜΜΕ εκτιμάται πως θα οδηγηθούμε στην ακύρωση βεβαιωμένων φόρων και προστίμων συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί σε περίπου 500 φορολογούμενους λόγω της Λίστας Λαγκάρντ. Πάει και αυτό δηλαδή, παραγράφηκε…
Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, πιθανόν το Δημόσιο να υποχρεωθεί να επιστρέψει και 50 εκατ. ευρώ που αφορούν φόρους που είχαν καταβληθεί από φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στην λίστα Λαγκάρντ.
Στα διεθνή (που αφορούν και εμάς):
Στα 253.000.000.000.000 δολάρια είχε φτάσει στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2019 το παγκόσμιο χρέος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute of International Finance.
Αν το γράψει κανείς πιο… “σεμνά”, μπορεί να γράψει 253 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αν πάει να το γράψει “καλλιτεχνικά”, τότε γράφει $253Τ.
Όπως κι αν το γράψει όμως, δυο είναι τα ερωτήματα:
1) τι σημαίνει αυτό;; Αυτό σημαίνει πως χρωστάμε (υποτίθεται) 3,22 φορές αυτά που βγάζει κάθε έτος ο πλανήτης, είναι η απάντηση.
2) που τα χρωστάμε όλα αυτά;;; “Έλα μου ντε…!!!” (στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν υπάρχει πιστευτή απάντηση). Ίσως τελικά υπάρχει ζωή και σε άλλα ηλιακά συστήματα…