Κατηγορίες
Ιταλία

Στα 148 τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία – οι αρχές αναζητούν τον “ασθενή 0”

Ήταν θέμα χρόνου όπως φαίνεται να φτάσει και “στη γειτονιά” μας ο κορωνοϊός COVID-19. Η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην περιοχή, σύμφωνα με τα τελευταία νέα που μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ ανέρχονται στα 148 – εκ των οποίων τα 3 θανατηφόρα (μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής 23/2).
Οι ιταλικές αρχές έχουν ήδη πάρει μέτρα, κυρίως σε περιοχές στα βόρεια της χώρας (προς στιγμή στο Βένετο και στη Λομβαρδία): “σφράγισμα” περιοχών όπου ο κορωνοϊός COVID-19 έχει εμφανιστεί (με απαγόρευση εισόδου ή εξόδου σε αυτές τις περιοχές), κλήση στους κατοίκους να μένουν στα σπίτια, αναβολή αθλητικών και άλλων δημόσιων εκδηλώσεων, κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, ματαίωση εκθέσεων, κλείσιμο μουσείων.

Όπως ανέφερε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Ιταλίας, οι αρχές είναι στην αναζήτηση του “ασθενή 0”, ώστε να διαπιστωθεί πως ξεκίνησε αυτή η ιστορία και να ξετυλιχθεί το κουβάρι της διασποράς, αφού πλέον η Ιταλία είναι 4η χώρα σε αριθμό κρουσμάτων, μετά την Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία.

Τα ΜΜΕ της χώρας αναμεταδίδουν επίσης οδηγίες προστασίας τόσο του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας όσο και πληροφορίες σχετικά με την απόφαση της Κυβέρνησης της Ρώμης να προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα. Ο τελευταίος λόγος για την εφαρμογή του συνόλου ή μέρους της απόφασης αυτής καθώς και για επιπλέον μέτρα κατά τόπους απόκειται – λόγω της αυξημένης αυτονομίας που έχουν οι περιφέρειες της Ιταλίας και οι Δήμοι – στις κατά τόπους αρχές.

Όσον αφορά τις άλλες χώρες, γειτονικές της Ιταλίας, οι Αυστριακοί έχουν μπλοκάρει ένα τρένο από την Ιταλία στο πέρασμα του Brennero (στο τρένο βρέθηκαν 2 “ύποπτες” περιπτώσεις) ενώ η ΛεΠέν ζητάει το κλείσιμο των συνόρων της Γαλλίας με την Ιταλία αν θεωρηθεί πως η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου. Επίσης ήδη οι Γερμανοί έχουν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία.

Στη χώρα μας με εντολή της υπουργού Παιδείας αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας όλες οι προγραμματισμένες σχολικές εκδρομές ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου στην Ιταλία βρίσκονται τη στιγμή αυτή μαθητές από 10 ελληνικά σχολεία (2 στο Μιλάνο και 8 στην κεντρική και νότια Ιταλία).