Όχι πως την εικόνα που περιγράφουμε παρακάτω δεν τη βλέπαμε νωρίτερα (πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων), όμως απ’ την ώρα που περάσαμε στο νέο έτος οι πολιτικοί, τα ΜΜΕ και αρκετοί δημοσιογράφοι ασχολούνται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η θητεία του 69χρονου Π. Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου του 2020 και η διαδικασία της εκλογής του νέου προέδρου (που πλέον έχει αποσυνδεθεί από το βίο της Βουλής) θεωρητικά πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο μέσα στην δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου – έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το πρόβλημα είναι άλλο: σε μια χρονική στιγμή που τα πάντα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αλλάζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς (και όλα ανεξαιρέτως σχετίζονται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο με τη χώρα μας), ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας και τα “μεγάλα” ΜΜΕ ασχολούνται υπερβολικά με
- το ποιον θα προτείνει ο πρωθυπουργός,
- το ποιον “θα δεχθούν” τα κόμματα της αντιπολίτευσης,
- αν θα υπάρξει επανεκλογή Παυλόπουλου (ο ίδιος ο νυν Πρόεδρος δεν έχει αναφερθεί σε αυτό),
- αν ο επόμενος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα είναι γυναίκα
- κλπ κλπ κλπ…
Μια ματιά στα δελτία ειδήσεων ή σε εκπομπές πολιτικής φύσης αυτό δείχνει.
Η εκλογή μπορεί να γίνει πλέον και με σχετική πλειοψηφία (αν και μια εκλογή με ευρεία υπερκομματική πλειοψηφία είναι σημαντικός παράγοντας – και ψυχολογικός). Άρα η λειτουργία του πολιτικού συστήματος θα συνεχιστεί χωρίς παύσεις που τέτοιες στιγμές δεν ευνοούν – όπως θα γίνονταν αν διαλύονταν η Βουλή σε μια στιγμή που η ανατολική Μεσόγειος είναι ασταθής όσο ποτέ άλλωστε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα.
Θα είναι τραγικό λάθος η χώρα να εγκλωβιστεί σε συζητήσεις και σε πολιτικά/μικροπολιτικά παιχνίδια που σχετίζονται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (που στο κάτω-κάτω συμβολίζει ως θεσμός σημαντικά πράγματα).
Τα κόμματα θα πρέπει να καθίσουν να σκεφτούν πολύ καλά ποιον ή ποια θα προτείνουν, ώστε το πρόσωπο να μην έχει μόνο τη δική τους αναγνώριση, να μην είναι κάποιο απαξιωμένο (ειδικά λόγω της πορείας του την τελευταία δύσκολη 15-20ετία) ή μια πρόταση – εξόφληση πολιτικού γραμματίου αλλά να έχει και την ευρύτερη αποδοχή από τους Έλληνες πολίτες).
* Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύνταγμα της χώρας (όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ A’ 211/24.12.2019) για την εκλογή του Προέδρου απαιτούνται 200 ψήφοι βουλευτών στις 2 πρώτες ψηφοφορίες, 180 ψήφοι στην 3η ψηφοφορία, 151 ψήφοι στην 4η ψηφοφορία και σχετική πλειοψηφία στην 5η και τελευταία ψηφοφορία.