Όπως έγινε γνωστό, η χώρα μας έστειλε επιστολές (δια της Μόνιμης Αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρίας Θεοφίλη) τόσο προς τον Γ.Γ. του Οργανισμού όσο και προς την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα της Συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και μιας εκ των Κυβερνήσεων της Λιβύης.
Η χώρα μας ζητάει να μην πρωτοκολληθεί η Συμφωνία ενώ γίνεται αναφορά στις θέσεις της Ελλάδας για το ζήτημα. Επισημαίνεται ότι ξεκάθαρα ότι η Συμφωνία δε συμβαδίζει ούτε με το Διεθνές Δίκαιο ούτε με το Δίκαιο της Θάλασσας, ότι αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, ότι βασίζεται σε ένα θαλάσσιο σύνορο που δεν υφίσταται και ότι απ’ τη Λιβυκή πλευρά η συμφωνία δεν έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις (από τη Βουλή της Λιβύης).
Επειδή ακούμε ή διαβάζουμε όλοι τις τελευταίες ημέρες για τον ΟΗΕ, για τη σημασία που έχει να μπλοκάρει εκεί το θέμα προτού διογκωθεί, και για να καταλάβουμε τι παίζει και πως είναι οι ισορροπίες στο Σ.Α., θα πρέπει να δούμε τι γίνεται εκεί (στον ΟΗΕ).
Γιατί στα καφενεία και στα τηλεπαράθυρα πολλές απόψεις ακούγονται, η πραγματικότητα όμως δεν είναι ούτε καφενείο ούτε τηλεπαράθυρο… Υπάρχουν διαδικασίες και παράγοντες που παίζουν το ρόλο τους.
1. το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελείται από 15 μέλη. Πέντε είναι τα μόνιμα (Κίνα, Γαλλία, Ρωσική Ομοσπονδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) – οι νικητές του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου κράτησαν για τον εαυτό τους τις μόνιμες θέσεις και το δικαίωμα της αρνησικυρίας (veto).
Την προεδρία του Συμβουλίου τη στιγμή αυτή έχουν οι ΗΠΑ, με την Kelly Craft να είναι η πρόεδρος (πρέσβειρα διορισμένη από τον Τράμπ, ο οποίος είναι σε δεινή θέση στις ΗΠΑ αλλά και κολλητός του Ερντογάν).
2. Δέκα είναι τα μη μόνιμα μέλη, τα οποία εκλέγονται για δυο χρόνια από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Τη στιγμή αυτή (Δεκέμβριος 2019), σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι δέκα χώρες που συμμετέχουν σε αυτό είναι οι εξής (σε παρένθεση φαίνεται στα τέλη ποιου έτους λήγει η θητεία τους):
Βέλγιο (2020)
Ακτή Ελεφαντοστού (2019)
Δομινικανή Δημοκρατία (2020)
Ισημερινή Γουινέα (2019)
Γερμανία (2020)
Ινδονησία (2020)
Κουβέιτ (2019)
Περού (2019)
Πολωνία (2019)
Νότια Αφρική (2020)
Πως “δουλεύει” το Σ.Α. όταν συζητείται κάποιο θέμα: Κάθε κράτος που είναι μέλος του ΟΗΕ αλλά δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορεί να συμμετάσχει – χωρίς δικαίωμα ψήφου – στις συζητήσεις του Συμβουλίου, όταν υπάρχει θέμα που κρίνεται πως το αφορά. Αν υπάρχουν μέλη ή μη μέλη του ΟΗΕ που έχουν σχέση με θέμα που συζητείται, τότε το Συμβούλιο μπορεί να τα καλέσει για ακρόαση, χωρίς να έχουν δικαίωμα ψήφου. Οι κανονισμοί συμμετοχής ενός μη μέλους του ΟΗΕ στην ακρόαση τίθενται από το Συμβούλιο.