Τελευταία ημέρα του 2019 και είπαμε να κάνουμε μια γρήγορη και μικρή ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων που είδατε μέσα από την Περισκόπηση τις 365 μέρες που πέρασαν.
Σας έχουμε παρακάτω έναν κατάλογο με 11 γεγονότα που κατά την ταπεινή μας γνώμη δίνουν το στίγμα του 2019.
Σίγουρα υπήρξαν και άλλα, αυτά όμως συζητήθηκαν περισσότερο, για αυτό και τα διαλέξαμε και σας τα παρουσιάζουμε, με τυχαία σειρά:
1. Η καταιγίδα που χτύπησε την περιοχή της Αλεξάνδρειας (10 Ιουλίου)
Ήταν μια καταιγίδα βγαλμένη από ταινία. Ισχυρή βροχή, ισχυροί άνεμοι, πτώσεις δένδρων, διακοπή ρεύματος, πλημμυρισμένοι δρόμοι, ζημίες στην αγροτική παραγωγή συνέθεσαν το όλο σκηνικό.
Ευτυχώς για την περιοχή μας οι ζημίες ήταν μόνο υλικές, γιατί σε άλλες περιοχές (όπως στη Χαλκιδική) υπήρξαν και θύματα.
Η ειρωνεία είναι πως μόλις 2 βδομάδες πριν το χτύπημα του καιρού γράψαμε για την επικινδυνότητα σε αρκετά σημεία. Μετά την καταιγίδα πήραν φόρα και έκοβαν όποιο δένδρο έβλεπαν…
2. η ενοικίαση της ΕΒΖ σε ιδιώτη (Νοέμβριος)
μια ιστορία που “διαφημίστηκε” αρκετά, αλλά τελικά δεν ήταν αυτό που έλεγε η “διαφήμιση” – τουλάχιστον για την παραγωγή του 2019.
Τόσα χρόνια κατάφεραν το απίστευτο: να βαρέσει διάλυση ένας μονοπωλιακός γίγαντας, οι παραγωγοί να μένουν απλήρωτοι για σοδειές παρελθόντων ετών και στο τέλος να αναζητείται ενοικιαστής ή αγοραστής!
Ας ελπίσουμε πως από το 2020 το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει και η τευτλοπαραγωγή δεν θα αποτελέσει παρελθόν για την περιοχή μας.
3. εθνικές εκλογές (7 Ιουλίου)
Η αλλαγή σκηνικού και στην περιοχή μας, όπως σε όλη τη χώρα. Και η ανατροπή των αριθμητικών δεδομένων, όσον αφορά τα κόμματα που εκλέγουν βουλευτές στην Ημαθία.
Αντιστράφηκαν οι αριθμοί και το 3-1 υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έγινε 3-1 υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Όσον αφορά δε την περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας, για πρώτη φορά έχει στην Κυβέρνηση 2 μέλη που κατάγονται από αυτή (Βεσυρόπουλος – Χρυσοχοΐδης).
4. οι επισκέψεις υποψηφίων στα χωριά και στις λαϊκές αγορές (από Μάρτιο μέχρι και Ιούλιο)
Τέτοιες επισημότητες και τόσο μεγάλη… ροή υποψηφίων στα χωριά και στις λαϊκές τα ζούμε μια φορά στα 4 χρόνια.
Ξανά το 2023 τώρα, εκτός κι αν υπάρξουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές και ξαναδούμε κάποιους να νωρίτερα.
Εξαιρέσεις που μπορώ να τις επιβεβαιώσω είναι ο Καλαϊτζίδης και ο Νεστορόπουλος, που συχνά-πυκνά επισκέπτονται χωριά της Ημαθίας (χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εκδήλωση)…
5. η αναστολή της λειτουργίας 8 νηπιαγωγείων στο Δήμο Αλεξάνδρειας
Μπορεί να πέρασε στα “ψιλά” των τοπικών ειδήσεων, όμως η απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία 13 νηπιαγωγείων στην Ημαθία – εκ των οποίων τα 8 στο Δήμο Αλεξάνδρειας – δείχνει κάτι σαφές και επικίνδυνο για τη συνέχεια: λιγοστεύουμε…
6. τα σκουπίδια στους κάδους
Διοικήσεις ήλθαν και παρήλθαν, πρόσωπα άλλαξαν ή επέστρεψαν, όμως δυστυχώς το πρόβλημα παραμένει.
Για να πούμε την αλήθεια, το πρόβλημα έχει τα σκαμπανεβάσματά του, σε 5 μέρες όμως σίγουρα δεν λύθηκε. Η κατάσταση σαφώς βελτιώθηκε (σε αυτό βοήθησε και η αγορά νέων οχημάτων), όμως αν δεν ανοίξει ο ΣΜΑ κι αν δεν προσληφθεί προσωπικό στην υπηρεσία καθαριότητας δεν πρόκειται να δούμε κάτι το συγκλονιστικό.
7. η συναυλία της Γλυκερία και της Ασλανίδου (21 Αυγούστου)
Μπορεί να ήταν το κύκνειο άσμα του Στ. Δελιόπουλου στην ΚΕΔΑ, όμως ήταν αναμφισβήτητα το πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού. Το Δημοτικό Αμφιθέατρο της Αλεξάνδρειας είχε πολλά χρόνια να γεμίσει με τόσο κόσμο.
8. τα επεισόδια του Οκτωβρίου (19 Οκτωβρίου)
μαύρη σελίδα για την περιοχή, που όμως πρέπει να καταγραφεί και αυτή. Τα επεισόδια μεταξύ νεαρών της περιοχής μας και άλλων που φιλοξενούνται στο hot spot που βρίσκεται στις παρυφές της Αλεξάνδρειας, στο πρώην 722. Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τον πεζόδρομο της Αλεξάνδρειας, συνεχίστηκαν έξω από το 722 και κατέληξαν στο σπάσιμο της εισόδου του Δημαρχείου. Η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης τα ξημερώματα της Κυριακής 20 Οκτωβρίου έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και οδήγησε στην εκτόνωση.
9. η λειτουργία του «Kοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών»
χάρη στην επίμονη εργασία συγκεκριμένων ανθρώπων της περιοχής μας το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών αποτελεί μια πραγματικότητα. Ξεκίνησε τον Απρίλιο και συνεχίστηκε από τον Οκτώβριο.
Είναι από τα σημάδια πως αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι προς το καλύτερο μπορούμε. Και μπορούμε μόνο αν διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και ανοίξουμε τα μυαλά μας σε νέα πράγματα.
10. επανεκλογή Γκυρίνη (2 Ιουνίου)
Μια νύχτα που όσοι ασχολούνται με το τοπικό πολιτικό σκηνικό – και όχι μόνο αυτοί – θα τη θυμούνται για καιρό. Ήταν μια βραδιά για πραγματικά γερά νεύρα, αφού τα λανθασμένα στοιχεία που μεταδίδονταν “ανάγκασαν” τον έτερο υποψήφιο Κ. Ναλμπάντη να βγει και να πανηγυρίσει τη νίκη του για λίγο.
Εσείς που παρακολουθούσατε την Περισκόπηση το βράδυ εκείνο ήστασταν μεταξύ αυτών που γνώριζαν το σωστό αποτέλεσμα (η εικόνα είναι αυτή που μεταδώσαμε και που όπως αποδείχθηκε πολύ αργότερα έχει μια μικρή απόκλιση από το τελικό αποτέλεσμα που έδωσε το Πρωτοδικείο). Οι υπόλοιποι απλά ενημερώθηκαν πολύ αργότερα, ενώ στο μεσοδιάστημα διάβαζαν ειδήσεις που ανεβοκατέβαιναν με ένα κλικ ή έβλεπαν βίντεο που εξαφανίστηκαν από το διαδίκτυο το ξημέρωμα.
11. πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο
Η κατάσταση είναι παγιωμένη εδώ και λίγα χρόνια και συγκεκριμένη: καρναβάλι στη Μελίκη, καλοκαίρι στην Αλεξάνδρεια, Χριστούγεννα στο Πλατύ.
Και από κοντά αρκετοί σύλλογοι που καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κάνουν διάφορες εκδηλώσεις, έχοντας ξεπεράσει τα τετριμμένα και βαρετά (όπως ας πούμε αποκλειστικά και μόνο χορούς και γουρουνοχαρές) και δίνουν/παρουσιάζουν σε όλους μας πραγματικό πολιτισμό: αιμοδοσίες, δημιουργία λαογραφικών μουσείων, παρουσιάσεις βιβλίων, άριστα διοργανωμένες αναβιώσεις εθίμων που χάνονται, ποιοτικές μουσικές βραδιές.
Μπράβο σε όλους κι ας συνεχίσουν την προσπάθειά τους, γιατί στο τέλος το κοινό ξέρει και επιβραβεύει την ποιότητα και απορρίπτει το άρπα-κόλα. Αποδεδειμένο!