Κατηγορίες
διεθνή

Μια σχέση με πολλές παραμέτρους και λεπτομέρειες

Μπορεί το θέμα της Συρίας και οι σχέσεις του Ερντογάν με τη Ρωσία να αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Δύση στις ταραγμένες σχέσεις της με την Τουρκία, όμως υπάρχουν και κάποιες παράμετροι που απασχολούν ακόμη περισσότερο πολλούς αναλυτές και πολιτικούς που κοιτάνε “πίσω από την κουρτίνα”.

Ένα από τα προβλήματα στη σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας ακούει στο όνομα “πυρηνικά όπλα”.


Στην Τουρκία οι ΗΠΑ έχουν αποθηκευμένα πυρηνικά, στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ. Όπως κατά καιρούς έχουν αναφέρει διεθνή ΜΜΕ, στην Τουρκία υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 50 πυρηνικές βόμβες τύπου “B-61”.

Είχαν τοποθετηθεί εκεί από την εποχή του ψυχρού πολέμου, βρίσκονται σε αυστηρά φρουρούμενες εγκαταστάσεις και οι μόνοι που έχουν πρόσβαση και κωδικούς ενεργοποίησης είναι οι Αμερικανοί.
Παρόλα αυτά, και ενώ το θέμα απασχολεί τους Αμερικανούς επί μακρόν (από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 αλλά κυρίως μετά από το οπερετικό πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία – όταν η βάση του Ιντσιρλίκ είχε κλείσει κιόλας για “λόγους ασφαλείας”), σήμερα στις ΗΠΑ είναι πλέον πολλοί αυτοί που ζητούν να αποσυρθούν από την τουρκική επικράτεια τα αμερικανικά πυρηνικά. Σίγουρα υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, δεν είναι τόσο απλή η απόσυρση.

Αυτό το οποίο “παίζει” είναι μια πιθανή απόσυρση να συνδυαστεί με διαδικασίες αναβάθμισης των συγκεκριμένων πυρηνικών (διαδικασίες που θα γίνουν σε αμερικανικό έδαφος) – ώστε να μη διαταραχθούν οι ήδη προβληματικές αμερικανοτουρκικές σχέσεις λόγω και των S400, αλλά και για να μη σταλεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση το μήνυμα ότι η Τουρκία βγαίνει οριστικά εκτός του προγραμματισμού της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Δηλαδή τα όπλα να φύγουν από την Τουρκία για… αναβάθμιση αλλά να μην επιστρέψουν ποτέ πίσω.

Οι Αμερικανοί έχουν αποσύρει πυρηνικά από την Ελλάδα το 2001, από το Ramstein της Γερμανίας το 2004-2005 και από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2008.