Δεν είναι υπόθεση εργασίας, ούτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αν και χρειάζεται λίγη φαντασία για να καταλάβουμε τι συμβαίνει.
Για αρχή βάλτε τη φαντασία σας να οργιάσει και φανταστείτε την Ημαθία να πλέει στο Αιγαίο, έρμαιο των κυμάτων, των αέρηδων και γενικά των καιρικών φαινομένων.
Ε, τώρα γυρίστε στην πραγματικότητα: περίπου την έκταση της Ημαθίας (παρά κάτι) έχει το παγόβουνο που αποκολλήθηκε από το ανατολικό τμήμα της Ανταρκτικής και τον όγκο πάγου Amery και ξεκίνησε πλέον “ταξιδεύει” στον ωκεανό!
Το μέγεθός του συγκεκριμένου παγόβουνου (ονομάζεται D28) είναι λίγο μικρότερο από το νομό Ημαθίας: περίπου 1.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η Ημαθία – περίπου 1.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα αυτό. Είναι πάχους 210 μέτρων και αποτελείται από 315 δισεκατομμύρια τόννους πάγου.
Και αν αυτά τα νούμερα μας φαίνονται μεγάλα, τότε τι να πει κανείς για τον όγκο πάγου Amery, από τον οποίο αποκολλήθηκε το παγόβουνο;; Καλύπτει μια έκταση 60.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (περίπου η μισή Ελλάδα δηλαδή!) ενώ το νερό που “μπαίνει” κάτω από την επιφάνεια του φτάνει στα 550 χιλιόμετρα). Φανταστείτε μεγέθη….!!!
Η αποκόλληση των ημερών αυτών είναι η μεγαλύτερη που έχει συμβεί στο συγκεκριμένο σημείο από το 1963 – 1964 ενώ υπάρχουν επιστήμονες που παρατηρούν για χρόνια την Ανταρκτική και αναφέρουν πως η αποκόλληση δε σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Πάντως ελάχιστοι αρνούνται ότι η κλιματική αλλαγή δεν θα έχει επίδραση σε ανάλογου τύπου φαινόμενα στο μέλλον.