Ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει – ειδικά μεταξύ αυτών που εντάσσουν τον εαυτό τους μέσα ή έστω κοντά στη συντηρητική παράταξη – η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, που έγινε με αφορμή τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ).
Ο Καραμανλής δεν είπε κάτι καινούργιο ή κάτι διαφορετικό από αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην περιοχή μας ή γενικότερα.
Σε απλά ελληνικά, ο πρώην πρωθυπουργός
• είπε ότι η κατάσταση σε διεθνές επίπεδο είναι πιο μπερδεμένη από ποτέ,
• αναφέρθηκε στην επιθετικότητα της Τουρκίας (τη βλέπουμε καθημερινά σε όλες τις πλευρές των συνόρων της),
• μίλησε για τα προβλήματα που δημιουργούνται με τη Συμφωνία των Πρεσπών (ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν από τη συνέντευξη Γκρούεφσκι, στην οποία είπε πως πιθανόν να “παγώσει” μέρος της συμφωνίας λόγω του κολλήματος στη σχέση της χώρας του με την ΕΕ) και για την ευρωπαϊκή πορεία του βόρειου γείτονά μας,
• έκανε αναφορά στην Αλβανία και στη στάση της έναντι της εκεί ελληνικής μειονότητας, συνδέοντας την με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας,
• αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό
• επεσήμανε τη στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ σε μια σειρά από θέματα που επηρεάζουν στην παρούσα φάση πάρα πολύ την Ελλάδα (για την ΕΕ είπε πως είναι “εσωστρεφής, δυσκίνητη, αδύναμη να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και πρωτοβουλίες” ενώ για τις ΗΠΑ ότι έχουν “συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά”).
Και είπε, μεταξύ άλλων, και αυτό που κάποια στιγμή θα πρέπει να μας γίνει βίωμα: ότι είμαστε μόνοι. Ανέφερε χαρακτηριστικά: “ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων”.
Οπότε, αυτοί που την πέφτουν στον Καραμανλή επειδή μίλησε μετά από πάρα πολύ καιρό (και προφανώς αυτοί περίμεναν να ακούσουν άλλα, άσχετα και κυρίως άχρηστα σε σχέση με την περίοδο που ζούμε), δεν έχουν δίκιο. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είπε ούτε τίποτε το ψεύτικο ούτε τίποτε το άγνωστο. Είπε αυτά που συμβαίνουν.
Ίσως να απογοήτευσε όσους περίμεναν να την πέσει στον Μητσοτάκη. Ίσως να απογοήτευσε κάποιους άλλους που θα περίμεναν να εξαπολύσει μύδρους κατά του Τσίπρα ή άλλου. Ίσως να απογοήτευσε τους δικούς του πολιτικούς φίλους – τους λεγόμενους “καραμανλικούς”, για τον οποιονδήποτε λόγο. Όμως ο Καραμανλής, σε αντίθεση μάλιστα με πολλούς άλλους πολιτικούς, είτε του δικού του είτε άλλων πολιτικών χώρων, είπε αυτά που συμβαίνουν.