Κατηγορίες
διεθνή Ευρωπ. Ένωση

Τους περάσαμε και κάπου τους… Αμερικάνους!

Εμείς έχουμε πρόεδρο γυναίκα (αν το πάμε αναλογικά)

Μπορεί να είμαστε όπως είμαστε – δηλαδή μια “ένωση” που κάθε άλλο παρά τέτοια είναι, που δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αυτό που έπρεπε ακόμη κι αν περάσουν 100 χρόνια, όμως σε ένα πράγμα καταφέραμε να βρισκόμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από τους Αμερικάνους.

Βγάλαμε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μια γυναίκα, την εξηντάχρονη Γερμανίδα Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν. Μετά από μια σειρά “επαφών” και παρασκηνιακών συζητήσεων εξελέγη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ισχνή είναι η αλήθεια πλειοψηφία (383 υπέρ / 327 κατά / 22 αποχές) για θητεία 5 ετών.

Θα διαδεχθεί τον αγαπητό Γιούνκερ.

Όσο για το ζουμί; Η ΕΕ δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει, θα παραμείνει ως έχει σε επίπεδο οργάνωσης και αποφάσεων ενώ το “βαθύ κράτος” των Βρυξελλών θα εξακολουθήσει να είναι μια καθοδηγούμενη από το Βερολίνο ιστορία, στην οποία οι Γάλλοι θα νομίζουν ότι παίζουν κάποιο ρόλο (αυτοί ακόμη ζουν στην εποχή του 1950 – 1960, όταν ήταν αποικιακή υπερδύναμη και μια από τις 4 χώρες που είχαν πυρηνικά. Ακόμη δεν κατάλαβαν πως οι καιροί άλλαξαν και οι Γερμανοί τους παίζουν όπως θέλουν!).

Η νέα πρόεδρος είναι αυτό που λέμε από οικογένεια με παράδοση στα της ΕΕ (ο πατήρ ήταν πρόεδρος σε γερμανικό κρατίδιο και γενικός γραμματέας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Μέχρι πριν από λίγες μέρες η νέα πρόεδρος της Κομισιόν ήταν υπουργός άμυνας της Δωροθέας (και είχε κατηγορηθεί για διάφορα, όπως για συμβόλαια με εταιρίες ή για αντιγραμμένη διδακτορική διατριβή – το τελευταίο αποδείχθηκε ότι δεν ίσχυε τελικά).

σημείωση: η άλλη μας γνωστή, η Λαγκάρντ, παραιτήθηκε από το ΔΝΤ (με την παραίτησή της να είναι σε ισχύ από 12 Σεπτεμβρίου)