Σε μηνύματά τους, με αφορμή την 100η επέτειο από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού πολιτικοί της Αλεξάνδρειας και βουλευτές της Ημαθίας αναφέρουν:
Π. Γκυρίνης (δήμαρχος Αλεξάνδρειας):
“Η γενοκτονία των Ποντίων με τους 353.000 νεκρούς είναι γεγονός ότι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του προηγούμενου αιώνα. Η Γενοκτονία αυτή αποτελεί ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Μία μελανή σελίδα στην Ιστορία του Παγκόσμιου Πολιτισμού.
Η Γενοκτονία και ο Ξεριζωμός των Ελλήνων, από μια περιοχή στην οποία ο Ελληνισμός είχε συνεχή και λαμπρή παρουσία 3.000 ετών, ολοκληρώθηκε το 1924, όταν αποχώρησε και ο τελευταίος Έλληνας του Πόντου, ενώ έμειναν πίσω στον Πόντο εκατό χιλιάδες εξισλαμισμένοι Έλληνες. Ο ξεριζωμός ήταν η αρχή μιας δύσκολης, αλλά και συνάμα δημιουργικής πορείας για τον ποντιακό ελληνισμό.
Ήρθαν στη μάνα Ελλάδα, κουβαλώντας μαζί τους εκτός από εικόνες σφαγιασμού και εξόντωσης και λίγο πατρώο χώμα, μια χριστιανική εικόνα και πολλές αναμνήσεις.
Βαθιά μέσα στην καρδιά τους όμως κράτησαν άσβεστη την αγάπη τους για τις «Χαμένες Πατρίδες».
Η 19η Μαΐου δεν αποτελεί μόνο ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου . Αποτελεί ξεχωριστή σελίδα και αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας και την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού . Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την ιστορία τους και η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων.
Οι Έλληνες του Πόντου, κατάφεραν, για αιώνες, να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν, στον Πόντο και τη Μικρά Ασία.
Αποτελεί ιστορικό καθήκον και το επιβάλλει το ιστορικό χρέος και η μνήμη όλων εκείνων που έμειναν στα ιερά χώματα των «Αλησμόνητων Πατρίδων» να πιεστούν όλα τα κράτη ώστε να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία του Πόντου.
Συγχρόνως όλοι οι Έλληνες έχουμε ιστορικό χρέος να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα στη γειτονική Τουρκία, ότι οφείλει να αναγνωρίσει και να παραδεχτεί τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου .Έχει ιστορικό χρέος να ζητήσει συγνώμη για το μεγάλο πόνο και ξεριζωμό που προκάλεσε σε έναν υπερήφανο ,εργατικό και προοδευτικό Λαό.
Η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στέλνει μηνύματα εναντίον κάθε εθνοκάθαρσης κατά των μειονοτήτων.
Με ευλάβεια στρέφουμε σήμερα τη σκέψη μας σε όλους εκείνους που για το χρέος τους απέναντι στην πατρίδα προσέφεραν τα πάντα, ακόμη και τη ζωή τους.”
Κ. Ναλμπάντης (υποψήφιος δήμαρχος Αλεξάνδρειας):
“Η 19η Μαΐου, ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, είναι πάντα χαραγμένη βαθιά στη συνείδηση κάθε ανθρώπου με αξίες και αναφορές στους αγώνες ενάντια στην μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και τον φανατισμό, που έχει κοστίσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον πλανήτη.
Κρατάμε δυνατά στη μνήμη μας τον τραγικό Ξεριζωμό και την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού ως αποτέλεσμα του Κεμαλικού επεκτατισμού, για να την μεταλαμπαδεύουμε στις νεώτερες γενιές ως σύμβολο για έναν κόσμο δίχως πολέμους, μίση και διχασμούς.
Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσους επιζητούν την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού απ όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς, ώστε να μην ζήσουν οι επόμενες γενιές πουθενά στον πλανήτη, ποτέ ξανά, τέτοια απάνθρωπη τραγωδία κτηνώδους εθνοτικής μισαλλοδοξίας.”
Αργύρης Πανταζόπουλος (υποψήφιος δήμαρχος Αλεξάνδρειας):
“Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα. Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων, μια τραγωδία που καθόρισε τη μοίρα του ελληνισμού και όχι μόνο.
Σήμερα τιμούμε 353.000 νεκρούς και ανάβουμε κερί μνήμης σε 2.800 χρόνια ελληνικής ιστορίας που ξεριζώθηκαν από τον Πόντο.
Σε αυτήν την πένθιμη ημερομηνία αποτίνουμε φόρο τιμής και ενώνουμε τη σκέψη μας και τις δυνάμεις μας με την παγκόσμια επιστημονική σκέψη, που οφείλει να αναλύσει τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η τραγωδία των Ποντίων περνάει το μήνυμα πως η αγνόηση παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας θα οδηγήσει τον κόσμο σε νέες τερατώδεις καταστροφές.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δε θα λησμονήσουμε αυτό το στυγερό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η μνήμη πρέπει να μένει ζωντανή για να κρατά την παγκόσμια συνείδηση σε εγρήγορση.
Αιωνία η μνήμη όλων των αθώων θυμάτων.
Με βαθιά εκτίμηση,
Αργύρης Πανταζόπουλος”
Μιχάλης Χαλκίδης (υποψήφιος δήμαρχος Αλεξάνδρειας):
“Ένας περήφανος λαός ξεριζώθηκε βίαια από τις πατρογονικές του εστίες, πήρε μαζί του μόνο τα ιερά κειμήλια και τα οστά των προγόνων του και πέρασε στην αιωνιότητα για την δύναμη ψυχής, να ξαναρχίσει να ζει, να μεγαλουργεί, να πρωτοπορεί, να θυμάται.
Χρέος όλων μας η σταθερή και αδιάλλακτη στάση περί αναγνώρισης της ιστορικής αλήθειας του εγκλήματος που έγινε σε βάρος των Ποντίων.
Ειρήνη και φιλία δεν σημαίνουν λησμονιά. Η ύπαρξή τους απαιτεί την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Για να ησυχάσουν οι ψυχές των προγόνων μας.
Μέχρι τελικής δικαίωσης.”
Χρήστος Αντωνίου (βουλευτής Ημαθίας):
“Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.Η γενοκτονία των Ποντίων με 353.000 νεκρούς είναι μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του προηγούμενου αιώνα. Το κίνημα των Νεότουρκων έφερε σε πέρας ένα προμελετημένο έγκλημα που περιελάμβανε εκτοπισμούς, βασανιστήρια κάθε είδους, σφαγές και πορείες θανάτου στην έρημο .
Την μνήμη των θυμάτων του τουρκικού εθνικισμού τιμούμε την 19η Μαΐου.
Είναι χρέος όλων μας ο αγώνας για τη δικαίωση του ποντιακού ελληνισμού με σεβασμό στην ιστορία μας, χωρίς μισαλλοδοξίες και πάθη με στόχο την αποφυγή της επανάληψης των εγκλημάτων και των λαθών του παρελθόντος.
Η αναγνώριση των πραγματικών ιστορικών γεγονότων από την Τουρκία αποτελεί υποχρέωσή της όχι για να ανοίξουμε μέτωπο εκδίκησης αλλά για να πορευτούμε σε ένα ειρηνικό μέλλον.”
Φρόσω Καρασαρλίδου (βουλευτής Ημαθίας):
19 Μαΐου 1919 – 19 Μαΐου 2019. 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. 100 χρόνια από την δεύτερη μεγαλύτερη γενοκτονία του 20ου αιώνα.
100 χρόνια από την ημέρα που χιλιάδες Πόντιοι βρήκαν τον θάνατο και αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους. Η ημέρα αυτή θα πρέπει να μείνει για πάντα στις μνήμες μας και να μας υπενθυμίζει την φρικαλεότητα, τον πόνο και τις οδυνηρές συνέπειες του εθνικισμού.
Είναι καθήκον μας να μην ξεχνάμε τους νεκρούς μας και να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Οι νεκροί ζητούν δικαίωση και δικαιοσύνη.