Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 20 Μαρτίου, ήταν το θέμα των συμβάσεων των καθαριστών / καθαριστριών στα σχολεία. Μια κατάσταση που απασχόλησε έντονα την τοπική κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες.
Το θέμα αυτό δεν ήταν το μόνο, υπήρξαν και ακόμη δυο με τα οποία θα ασχοληθούμε αργότερα.
Το θέμα με τους καθαριστές / καθαρίστριες το έθεσε αρχικά ο σύμβουλος Στέργιος Μίχος. Ο οποίος μίλησε μεν για “εργασικό μεσαίωνα” (όπως είχε μιλήσει για “εργασιακό μεσαίωνα” και ο Μιχάλης Χαλκίδης, υποψήφιος δήμαρχος Αλεξάνδρειας) αλλά όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε “όχι με ευθύνη του Δήμου”.
Ο Μίχος και ο κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος που κάθισε να διαβάσει λίγο το θέμα, είπε αυτό περί μη ευθύνης του Δήμου επειδή δεν κάθισε να ασχοληθεί και να μεμψιμοιρεί με το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση με τις συμβάσεις.
Γιατί σκέφτηκε το πιο απλό: απ’ την ώρα που οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες , οι Κυβερνήσεις θα έπρεπε να έχουν κλείσει το θέμα εδώ και χρόνια, με την πρόσληψή τους μια και καλή, για πάντα, μόνιμα.
Δεν θα έπρεπε να βγάζουν προκηρύξεις και αποφάσεις που επιδέχονται μιας, δυο ή περισσοτέρων ερμηνειών λίγο πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, όταν είναι πασιφανές ότι ο καθαρισμός των σχολικών μονάδων είναι μια ανάγκη που υφίσταται όλο το έτος ή έστω δέκα μήνες το χρόνο.
Από αυτά που ακούστηκαν φαίνεται ότι βγήκε προκήρυξη τον Σεπτέμβριο ενώ τα κτήρια θα έπρεπε να ξεκινήσουν να καθαρίζονται π.χ. από τον Αύγουστο!
Η απάντηση Γκυρίνη για το θέμα των καθαριστριών επικεντρώθηκε στον χρόνο της έναρξης της διαδικασίας για τη σύναψη των συμβάσεων: όπως είπε, η λειτουργία του Δήμου αναγκαστικά ταυτίζεται με αυτή του Κράτους, που από Σεπτέμβριο επέτρεψε την έναρξη των διαδικασιών άρα και ο Δήμος πληρώνει τους εργαζόμενους από την 1η Οκτωβρίου. Και όπως επεσήμανε, ο Δήμος προπληρώνει τους εργαζομένους πριν ακόμη πάρει τα λεφτά που του στέλνονται από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. για τη μισθοδοσία, μέσα από τις σχολικές επιτροπές.
Στο ερώτημα του συμβούλου Χ. Αλευρά για το θέμα της καταβολής του μισθού Σεπτεμβρίου (που σύμφωνα με έγγραφο που ανάγνωσε, ο Δήμος πήρε απ’ το “Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης” τα λεφτά του Σεπτεμβρίου) δημιουργήθηκε ένταση και το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου για να απαντήσει στο αν ο Δήμος έλαβε και παρακρατεί χρήματα που ανήκουν στους εργαζομένους.
Όπως είπε ο Δ. Ράπτης, δεν φαίνεται πουθενά Σεπτέμβριος από το απογραφικό δελτίο στο οποίο υπολογίζονται οι μισθοί και ότι σε αυτό γίνεται αναφορά σε διάστημα από 1 Οκτωβρίου μέχρι 30 Ιουνίου 2019.
Όσον δεν αφορά το θέμα της πρόσληψης καθαριστών / καθαριστριών αργά (σε σχέση με την έναρξη του σχολικού έτους και των αναγκών), ο Ράπτης είπε ότι το θέμα έκλεισε για το Κράτος στις 3 – 4 Σεπτεμβρίου με δίμηνη καθυστέρηση, παρά το γεγονός ότι υπήρχε απόφαση από το καλοκαίρι.
Άρα με βάση τη ροή των γεγονότων, όπως επεσήμανε ο Ράπτης, υπήρχαν δυο εναλλακτικές:
– είτε πρόσληψη χωρίς διαγωνιστική διαδικασία – απευθείας και χωρίς απόφαση της σχολικής επιτροπής
– είτε πρόσληψη, έστω και με καθυστέρηση, με διαγωνιστική διαδικασία και όλα τα… προαπαιτούμενα.
Τέλος, όσον αφορά το θέμα της “διετίας” είπε ότι η “διετία” σχετίζεται με τη διαδικασία με βάση την οποία γίνεται η πρόσληψη και όχι για συνεχόμενα χρόνια αλλά για δυο διδακτικά έτη (άρα το πρόβλημα έγκειται στο τρέχον έτος και ότι για το επόμενο διδακτικό έτος δεν θα υπάρχει θέμα επειδή ήδη υπάρχει το πλαίσιο και η διαδικασία των προσλήψεων θα κινηθεί άνετα χρονικά, αφού πλέον προβλέπεται).
Όπως ανέφερε “Επειδή η υπουργική απόφαση, η τροποποίησή της, που βγήκε τον Ιούνιο του 2018, δρομολογεί ήδη τις διαδικασίες για το επόμενο διδακτικό έτος – αυτό σημαίνει “ενιαία κατάρτιση συμβάσεων”, δε σημαίνει “συνεχόμενα”, αν ήταν θα έλεγε το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. “υποχρεωτικά κάντε συμβάσεις για δυο έτη”.