Δυο κοινωνικές δράσεις, που αφορούν στην προστασία και τη μέριμνα παιδιών και ανηλίκων, σε Θεσσαλονίκη και Βέροια υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Οι δυο δράσεις, που θα υλοποιηθούν από την «Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων – Άρσις» και το Σύλλογο Κοινωνικής Πρωτοβουλίας Βέροιας «Πρωτοβουλία για το Παιδί», χρηματοδοτούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με 1,5 εκ. ευρώ.
Η πρώτη πράξη, που στηρίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αφορά σε δράσεις για την πρόληψη της περιθωριοποίησης των ανηλίκων και την προστασία του παιδιού (πρόγραμμα «Ωρίων»).
Τις δράσεις θα υλοποιήσει η «Άρσις» στη Θεσσαλονίκη και η χρηματοδότηση είναι 965.862 ευρώ.
Αντικείμενο είναι η βελτίωση και διεύρυνση – αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της «Άρσις», για διάστημα 30 μηνών, και οι οποίες αφορούν στην προστασία παιδιών και εφήβων που βρίσκονται σε ανάγκη και κίνδυνο και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού.
Το Κέντρο είναι από τις σημαντικότερες δομές της «Άρσις», λειτουργεί ως κέντρο ημέρας και αναπτύσσει μια σειρά από υπηρεσίες προς παιδιά και εφήβους, που βρίσκονται σε κίνδυνο κοινωνικής περιθωριοποίησης και ζουν σε μειονεκτικές συνθήκες:
-Κοινωνικές υπηρεσίες για τα παιδιά και τις οικογένειές τους και υπηρεσίες παιδικής προστασίας.
-Δραστηριότητες μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, ως αναπόσπαστο εργαλείο συνεργασίας με την κοινωνική υπηρεσία για την προστασία και υπεράσπιση του παιδιού.
-Μέσω της κοινωνικής εργασίας στο δρόμο, δράσεις εντοπισμού και υποστήριξης παιδιών που «εργάζονται» στο δρόμο ή και ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές.
-Ενέργειες και πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, καθώς και ενεργοποίησης της τοπικής κοινότητας μέσω εκδηλώσεων και του εθελοντισμού.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, που δυνητικά αφορά σε 1.200 ωφελούμενους, θα γίνει καταγραφή των ανηλίκων και των στοιχείων των οικογενειών τους, θα υπάρξει διασύνδεση με όλους τους φορείς, τις υπηρεσίες και τα προγράμματα που σχετίζονται με την προστασία τους, θα γίνουν συνεδρίες με ψυχολόγο, κάλυψη βασικών ειδών, θα λειτουργήσει κινητή μονάδα κοινωνικής παρέμβασης, αρχείο εντοπισμού παιδιών στο δρόμο, επισκέψεις σε υποβαθμισμένες περιοχές, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ θα γίνουν και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις του κινητού σχολείου. Ειδικές δράσεις προβλέπονται για κάθε παιδί που επανεντάσσεται στην εκπαίδευση, αλλά και δράσεις εθελοντισμού, σεμινάρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και παρεμβάσεις σε σχολεία.
Η δεύτερη πράξη, που θα υλοποιήσει η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» αφορά στην επέκταση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το «Σπίτι της Βεργίνας», στη Βέροια. Πρόκειται για ένα έργο στη συγκεκριμένη δομή μακράς φιλοξενίας, για την αντιμετώπιση της κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, της ενδοοικογενειακής βίας, των διακρίσεων και των ανισοτήτων, που θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο.
Ο προϋπολογισμός είναι 436.424 ευρώ. Στο «Σπίτι της Βεργίνας» φιλοξενούνται σήμερα 20 παιδιά. Με το έργο της Περιφέρειας θα ενισχυθεί η δομή, θα επιτευχθεί η λειτουργική, χωρική και εξοπλιστική επάρκειά της, θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό, θα αυξηθούν τα φιλοξενούμενα παιδιά σε 26, με τη λειτουργία νέας πτέρυγας για έξι αγόρια – εφήβους και θα εισαχθεί και η υπηρεσία της προσωρινής φιλοξενίας.
Στόχος είναι τα παιδιά να βιώσουν συνθήκες οικογενειακής θαλπωρής στη διαμονή τους, να αποθεραπευτούν από τα τραύματα της κακοποίησης και να επανενταχθούν στην κοινωνία, να επιλυθεί το πρόβλημα της φιλοξενίας στον ίδιο χώρο αγοριών και κοριτσιών στην εφηβεία, που αναγκαστικά οδηγούσε μέχρι σήμερα στην απομάκρυνση των αγοριών από τη δομή, να μειωθεί ο χρόνος παραμονής των φιλοξενούμενων, να διατηρηθεί η επαφή με τις βιολογικές οικογένειες και να υποστηριχθούν τα μέλη τους, με σκοπό την ανάκτηση της γονεϊκής ικανότητας και την επιστροφή των παιδιών, να προωθηθεί η αναδοχή και ο εθελοντισμός.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν σίτιση, ένδυση, υπόδηση, παροχή σχολικών εφοδίων και ειδών ατομικής υγιεινής, ψυχοκοινωνική και μαθησιακή υποστήριξη, δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία και αποστολή σε κατασκηνώσεις, ιατρική, οδοντιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και φυσιοθεραπεία, ψυχιατρική παρακολούθηση, παραπομπές βαριών περιστατικών στο Κέντρο Θεραπείας Τραύματος ή σε άλλες δομές, συμμετοχή των παιδιών σε δραστηριότητες της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Αιγές» και σε δραστηριότητες ιδιωτικών σχολείων (χορός, μουσική, αθλητισμός), ένταξη στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον της περιοχής, με διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων για την αποφυγή ιδρυματοποίησης, ανάπτυξη της επαφής με το φυσικό περιβάλλον, σύνδεση με την αρχαιολογική υπηρεσία και μύηση των παιδιών στην ιστορική σημασία της Βεργίνας, λειτουργία εργαστηρίου εικαστικών τεχνών, παροχή εξειδικευμένων γνώσεων (επαγγελματικός προσανατολισμός, πρώτες βοήθειες, αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών κτλ.) και προετοιμασία των μεγαλύτερων παιδιών για μετάβαση σε κατάσταση αυτόνομης διαβίωσης.
Στο «Σπίτι της Βεργίνας» θα δημιουργηθεί αίθουσα χαλάρωσης και αναρρωτήριο, ενώ θα αναθεωρηθούν και τα προγράμματα που υλοποιούνται και θα εμπλουτιστούν με νέες δραστηριότητες. Θα γίνει και παρέμβαση για μια μεγάλη αυλή, ώστε να διεξάγονται εκεί ανοιχτές στην κοινότητα εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, προβολές, ψυχαγωγία), που θα προωθήσουν την αντι-ιδρυματική λειτουργία.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εντείνει ακόμη περισσότερο τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες προστασίας των ανηλίκων. Η διοίκησή μας δημιούργησε ένα δίχτυ κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, για την υποστήριξη ειδικά των νέων και των παιδιών, όλα αυτά τα χρόνια.
Οφείλουμε όλοι, φορείς και πολίτες, να φροντίσουμε για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για τα παιδιά και ακόμη περισσότερο για εκείνα τα παιδιά, που δε μεγαλώνουν στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά βρίσκονται σε κίνδυνο κοινωνικής περιθωριοποίησης, που ζουν σε ειδικές συνθήκες, που έχουν πέσει ή κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κακοποίησης, ενδοοικογενειακής βίας, διακρίσεων και ανισοτήτων. Ευθύνη και χρέος όλων μας είναι να ενισχύουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, με όποιο μέσο και τρόπο μπορούμε, τις δομές, που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας, πρόληψης και προστασίας αυτών των παιδιών».