Κατηγορίες
επιστήμη - τεχνολογία Νάουσα

Αστέρια και Άνθρωποι στη Νέα Χιλιετία: «Κβαντική θεωρία: από τη φυσική στη μεταφυσική»

 Αστέρια και Άνθρωποι στη Νέα ΧιλιετίαΣυνεχίζεται η επιτυχημένη σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου – παράρτημα Νάουσας.

Η επόμενη ομιλία με τίτλο «Κβαντική θεωρία: από τη φυσική στη μεταφυσική» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 20:00 στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» (αίθουσα «Βέτλανς»). Ομιλητής θα είναι ο κ. Θωμάς Τσουκαλάς, Φυσικός.

Περίληψη Ομιλίας


Ο εισηγητής στην αρχή θα κάνει μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της Ατομικής Φυσικής, από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, χρονικόσημείο κατά το οποίο διαμορφώθηκαν σταδιακά τα διάφορα πρότυπα – μοντέλα για τη δομή του ατόμου του υδρογόνου (Thomson, Rutherford, Bohr). Μετά θα παρουσιάσει τη δημιουργία του περιοδικού πίνακα των χημικών στοιχείων με βάση το πρότυπο του Bohr, την επέκταση του προτύπου με τα ατομικά τροχιακά που περιγράφουν την πιθανότητα του ηλεκτρονίου να βρίσκεται σε καθορισμένο χώρο, και θα περάσει στην Κβαντομηχανική. Θα κάνει ένα οδοιπορικό στις έννοιες και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην εξέλιξή της. Θα μιλήσει για έννοιες της κβάντωσης της ενέργειας και γενικά των φυσικών ποσοτήτων, το δυισμό των σωματιδίων με την εμφάνισή τους άλλοτε ως σωματίδια και άλλοτε ως κύματα, την αρχή της απροσδιοριστίας του Heisenberg και τις φιλοσοφικές προεκτάσεις της. Μετά θα κάνει σύγκριση Νευτώνειας και Κβαντικής Θεωρίας και θα μιλήσει για την Εφαρμογή της Κβαντικής θεωρίας στα στοιχειώδη σωμάτια, κυρίως στα νετρίνα, για σύγχρονα πειράματα σε επιταχυντές, το παράδοξο EPR και τη μη-τοπικότητα της Κβαντομηχανικής. Στο τέλος θα κάνει αναφορά σε επιστημονικά προβλήματα,
Βιοφυσικής και Βιολογίας μη ερμηνεύσιμα από τη συνηθισμένη καθημερινή πρακτική, με πιθανή κβαντική τους ερμηνεία και θα κάνει αναφορά στη Φυσική της Πληροφορίας και τη διασύνδεσή της με την κβαντική θεωρία και τις επεκτάσεις της.

Βιογραφικό Ομιλητή
Ο Θωμάς Τσουκαλάς έχει πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει ασχοληθεί με την Ακουστική και τη Φυσική της Μουσικής καθώς και τη δημιουργία μοντέλων στην Οικονομία μέσω της μεθοδολογίας της Φυσικής και της Στατιστικής. Εργασίες του επάνω στην ανάλυση της ανατολικής μουσικής έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια Φυσικής αλλά και μουσικολογίας. Ασχολείται για πολλά χρόνια με τη διδασκαλία της Φυσικής στην ιδιωτική εκπαίδευση.