Οι τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/10) στην περιοχή ανοιχτά της Ζακύνθου αλλά και ο άλλος σεισμός το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στην περιοχή της Λαμίας (4,4 Ρίχτερ στις 15.03), απ’ τους οποίους ευτυχώς μετράμε μόνο υλικές ζημίες, δεν είναι τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από μια ακόμη υπενθύμιση ότι ζούμε στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης.
Με αυτά και αυτά… θυμήθηκα – και θα το επαναλαμβάνω κάθε φορά και με κάθε “ευκαιρία” (ώστε να θυμούνται οι παλιότεροι και να διαβάσουν για πρώτη φορά οι νεώτεροι επισκέπτες της Περισκόπησης) – ένα τμήμα από μια παλιά ανάρτηση, σχετικά με τους σεισμούς, τη χώρα μας και τη στάση όλων μας έναντι του φυσικού αυτού φαινομένου:
“Η Ελλάδα, όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς σεισμικότητας και την έκτη παγκοσμίως. Η γεωγραφική της θέση συμπίπτει με περιοχή του πλανήτη μας όπου λαμβάνουν χώρα μεγάλα γεωτεκτονικά φαινόμενα όπως η σύγκλιση της Αφρικανικής με την Ευρω-ασιατική λιθοσφαιρική πλάκα με αποτέλεσμα τη μεγάλη σεισμικότητα που παρατηρείται στη περιοχή αυτή.
Πώς να το κάνουμε τώρα, μπορεί να έχουμε το καλύτερο και πιο όμορφο «οικόπεδο» στον κόσμο, όμως έχει και αυτό τα… προβλήματά του!
(…) εκατοντάδες δονήσεις συμβαίνουν καθημερινά στον ελλαδικό χώρο (…). Απλά δεν γίνονται αντιληπτοί.
(…) Άρα, αντί να καθόμαστε και να ασχολούμαστε με το αν …είχε ζέστη και έγινε σεισμός ή με το αν κάποιος μας καταράστηκε και ο Εγκέλαδος χτύπησε μια περιοχή, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε διαβασμένοι και κυρίως προετοιμασμένοι. Γιατί ένας σεισμός μπορεί να χτυπήσει παντού και ανά πάσα στιγμή, σε όλο τον κόσμο.
Οπότε, μια ματιά ΕΔΩ, στις «Οδηγίες Προστασίας του Πολίτη από τους σεισμούς» (στο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας) θα μας βοηθήσει σε μια δύσκολη στιγμή.
Όλα τα υπόλοιπα εμείς θα πρέπει να τα θεωρούμε γελοιότητες και άξια για να τα λέμε στα καφενεία και στις καφετερίες. Αυτά…”
ΑΝΑΝΕΩΣΗ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Η “αναθεωρημένη τελική λύση” (όπως την ονομάζουν οι σεισμολόγοι) για το σεισμό της Ζακύνθου δίνει μέγεθος 6,6 Ρίχτερ, επίκεντρο σε απόσταση 56 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά από το νησί και εστιακό βάθος 9,9 χλμ.