Το Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Ρεαλιστικής, Στοχευμένης, Εμφανούς Αστυνόμευσης «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.» ξεκίνησε από το πρωί της 15ης Οκτωβρίου σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού που εκπονήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία.
Το πρόγραμμα «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.» περιλαμβάνει ένα πλέγμα αστυνομικών περιπολιών, που αποτελούν τον κορμό της εμφανούς αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα, με βασική φιλοσοφία δράσης την αποτρεπτική παρουσία της Αστυνομίας και την πρόληψη της παραβατικότητας.
Αποτελείται ουσιαστικά από επιμέρους σχέδια, που αντιστοιχούν στις Διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας και εκπονήθηκαν κατά τρόπο ενιαίο, στο πλαίσιο υλοποίησης συγκεκριμένων οδηγιών και κατευθύνσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι βασικοί άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.» είναι:
- εμφανείς εποχούμενες περιπολίες σε κάθε περιοχή της χώρας, κάθε ημέρα, κάθε στιγμή του εικοσιτετραώρου,
- κανένας Δήμος της χώρας χωρίς μία τουλάχιστον εμφανή εποχούμενη περιπολία στην περιοχή του (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που η περιπολία καλύπτει τις περιοχές δύο το πολύ όμορων Δήμων),
- συνεχής εποπτεία για την εφαρμογή του σχεδίου σε όλα τα επίπεδα της διοικητικής ιεραρχίας του Σώματος και
- αναβάθμιση του συντονισμού, της εποπτείας και του ελέγχου όλων των αστυνομικών δυνάμεων που εκτελούν υπηρεσία στην περιοχή κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας, με τον ορισμό ανώτερων και ανώτατων Αξιωματικών για την εποπτεία του προγράμματος.
Για το σχεδιασμό των (58) επιμέρους επιχειρησιακών σχεδίων που συνθέτουν το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ. ελήφθησαν υπόψη, συνεκτιμήθηκαν και αξιολογήθηκαν ανάλογα:
- οι ιδιαίτερες αστυνομικές ανάγκες κάθε περιοχής,
- τα εγκληματολογικά, πληθυσμιακά και γεωμορφολογικά δεδομένα,
- η σύνθεση των πληθυσμιακών ομάδων,
- το οδικό δίκτυο και η συχνότητα εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων,
- η ύπαρξη ή μη χρόνιων καταστάσεων που επιβάλλουν ιδιαιτέρως αυξημένη αστυνομική παρουσία σε συγκεκριμένες περιοχές,
- το έμψυχο δυναμικό και τα διαθέσιμα μέσα,
- ο ιδιαίτερος χαρακτήρας κάθε περιοχής (νησιωτική, τουριστική, ορεινή, παραμεθόριος κ.λπ.) και γενικά
- κάθε στοιχείο, το οποίο κρίθηκε χρήσιμο να συμβάλλει στην πλέον πρόσφορη και ορθολογική επιλογή.
Τα επιμέρους αυτά επιχειρησιακά σχέδια παρουσιάστηκαν σήμερα (15/10/2018) από τους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές Αττικής και Θεσσαλονίκης και τους Γενικούς Περιφερειακούς Αστυνομικούς Διευθυντές χώρας.
Κατά την παρουσίαση αναλύθηκε ο ειδικότερος τρόπος υλοποίησης του Σχεδιασμού σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας, οι γεωγραφικοί τομείς που εκδηλώνεται το πρόγραμμα των εποχούμενων περιπολιών και τα επιμέρους επιχειρησιακά δεδομένα που συνθέτουν την εφαρμογή του.
Με βάση το σχεδιασμό που παρουσιάστηκε σήμερα, το πρόγραμμα «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.» εφαρμόζεται σε (322) γεωγραφικούς τομείς που καλύπτουν όλη την επικράτεια.
Με το πρόγραμμα «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.» επιδιώκεται η επαύξηση της αστυνομικής παρουσίας και δράσης σε όλη την επικράτεια, η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και η ενδυνάμωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται σε απόλυτο συντονισμό και σε συνεργασία με τις λοιπές δράσεις τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, που υλοποιούνται από τις κατά τόπους Υπηρεσίες, με σκοπό τη βελτιστοποίηση συνολικά της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τη σημερινή παρουσίαση του «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.», που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, παρακολούθησαν η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτος Φιλιππάκος και η λοιπή Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Παραβρέθηκε επίσης και τίμησε με την παρουσία της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.