Μπορεί και στην Ελλάδα, παρότι συνηθισμένοι, να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, εκεί που πραγματικά “βράζουν” όμως είναι στη βόρεια Ευρώπη.
Οι σκανδιναβικές χώρες ψήνονται στην κυριολεξία από τις θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμη και τους 15 βαθμούς πιο πάνω από τις μέσες για την εποχή. Για παράδειγμα στην περιοχή Utsjoki Kevo της Φινλανδίας τα θερμόμετρα έφτασαν να δείχνουν τη διπλάσια από τη μέση θερμοκρασία της εποχή: 34 βαθμοί Κελσίου έναντι των 17 βαθμών.
Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και σε πιο γνωστές στην Ελλάδα πόλεις, όπως στην Στοκχόλμη (34 αντί 22 κατά μέσο όρο) ή στην Ουψάλα (34 αντί 21 που είναι η μέση θερμοκρασία).
Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφερθεί ότι υπάρχει περιοχή με 71,2 γεωγραφικό πλάτος στη Νορβηγία, που βρέχεται από τον Αρκτικό Ωκεανό και στις 19/7 είχε καταγεγραμμένη θερμοκρασία 31,4 °C!!!!
Όλη η ιστορία, που κατά τους μετεωρολόγους οφείλεται σε πολύ θερμές μάζες αέρα που μετακινήθηκαν στη βόρεια Ευρώπη, έχει αντίκτυπο όχι μόνο στις ζωές των ανθρώπων εκεί (αφού δεν είναι συνηθισμένοι στη ζέστη) αλλά και στο περιβάλλον.
Κλιματιστικά δεν υπάρχουν με τη συχνότητα που κάποιος τα βρίσκει σε χώρες της Μεσογείου όπως η Ισπανία, η Ελλάδα ή η Ιταλία ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει μεγάλες πυρκαγιές τις οποίες οι αρχές σπεύδουν να αντιμετωπίσουν όπως μπορούν.
Η Πυροσβεστική της Σουηδίας (που μόνο ανοργάνωτη χώρα δεν τη λες!) την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις φωτιές και ότι θα προσπαθήσει στη φάση εκείνη να τις περιορίσει όπως και όπου μπορεί.
Η Ε.Ε. συνδράμει όπως μπορεί τη Σουηδία, με πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν εμπειρία στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών από την Ιταλία και τη Γαλλία (ενώ και άλλες χώρες έσπευσαν να στείλουν μικρότερες δυνάμεις ή να δηλώσουν διαθεσιμότητα). Το καλό στην υπόθεση είναι ότι την Κυριακή οι πυρκαγιές στη χώρα αυτή μειώθηκαν, από περίπου 80 που ήταν την Παρασκευή σε 44.
Κύμα καύσωνα πλήττει και την Ιαπωνία, όπου η θερμοκρασίες φτάνουν ακόμη και τους 41 βαθμούς σε κάποιες περιοχές στα βορειοδυτικά του Τόκυο. Εκεί περίπου 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ακραία ζέστη ενώ εκατοντάδες είναι αυτοί που έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία τις τελευταίες δυο εβδομάδες.