Ένα ακόμη νομοσχέδιο που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας κατατέθηκε στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.
Ο “Κλεισθένης”. Το πόνημα αυτής της Κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση. Και το γράφω έτσι γιατί κάθε Κυβέρνηση φιλοδοξεί να προωθήσει το δικό της “όραμα” για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά στο τέλος καταλήγει σε αυτό που θέλει πραγματικά: να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά της σχέδια – για “κατάκτηση” Δήμων ή όσο περισσότερων εδρών γίνεται στα Δημοτικά Συμβούλια. Τόσο απλό!
Άλλωστε, το έργο το έχουμε ξαναδεί σχετικά πρόσφατα, επί ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ, με τον “Καλλικράτη”. Τότε που έγραφαν και έσβηναν χάρτες μέχρι την τελευταία στιγμή, με εντάξεις και απεντάξεις ενοτήτων, μέχρι να βγει ένα σχετικά ικανοποιητικό και επιθυμητό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές…
Ο “Κλεισθένης” λοιπόν θα φέρει αλλαγές, που υποτίθεται πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν το πιστεύω προσωπικά. Μακάρι να διαψευσθώ, τόσο εγώ όσο και αυτοί που έχουν την ίδια άποψη με εμένα.
Όσον δε αφορά αυτούς που θέλουν να γίνουν δημαρχαίοι, να πω ότι υπάρχουν κάποιες μικροαλλαγές (μετά κι απ’ τη δημόσια διαβούλευση) στο νομοσχέδιο, όμως σε γενικές γραμμές τα βασικά που θα πρέπει να τους ενδιαφέρουν είναι:
– η απλή αναλογική (με ότι κι αν αυτό σημαίνει για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων. Κάποιοι ανόητοι μπερδεύουν τη λειτουργία της Βουλής με αυτή των Δημοτικών Συμβουλίων. Ας διαβάσουν λίγο παραπάνω τι μπορεί να κάνει ο ένας και τι ο άλλος όταν μπλοκάρει το Σύμπαν και τα ξαναλέμε),
– η τετραετής θητεία και η ανάληψη της διοίκησης την πρωτοχρονιά (προϋπολογισμό άλλου θα εκτελούν για κάνα χρόνο οι νικητές των εκλογών…),
– οι εκλογές τη 2η Κυριακή του Οκτωβρίου και η αποσύνδεση από τις ευρωεκλογές,
– Η υπαγωγή στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της υπηρεσίας πρασίνου,
– οι εταιρίες ειδικού σκοπού (άρα μην νομίζετε ότι δεν θα δούμε να ξεφυτρώνουν ΣΔΙΤ ή άλλης μορφής επιχειρήσεις που θα ασχολούνται με ότι κάνουν σήμερα αποκλειστικά μόνοι τους οι Δήμοι, πχ με την αποκομιδή των απορριμμάτων και στη συνέχεια με την εκμετάλλευσή τους).