Κατηγορίες
Γκυρίνης Παναγιώτης δήμαρχος Αλεξάνδρειας Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας - τοπική πολιτική

Η πρόταση Γκυρίνη και τα φάουλ. Ποιος ή ποιοι τον αφήνουν και εκτίθεται άδικα;;;

Το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Ιουνίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας, σε τακτική συνεδρίαση με ένα μόνο θέμα εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη και με οριακή απαρτία (μόλις δεκαεπτά ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι που παρέστησαν).

Το ενδιαφέρον όμως δεν ήταν στο θέμα της ημερήσιας διάταξης, αλλά στο εκτός ημερησίας διάταξης που τέθηκε από τον ίδιο το δήμαρχο, Π. Γκυρίνη.
ΟΡΘΩΣ ο δήμαρχος έθεσε το θέμα της επικείμενης συμφωνίας με τα Σκόπια στο Δημοτικό Συμβούλιο. ΚΑΚΩΣ το έθεσε ενώ έλειπε σχεδόν το μισό συμβούλιο.

Στο δια ταύτα: ο δήμαρχος είπε διάφορα. Όμως τα περισσότερα που είπε τόσο στην εισαγωγή του όσο και στην πρότασή του ήταν λίαν επιεικώς εκ του προχείρου. Χωρίς προετοιμασία! Τι είπε λοιπόν, χωρίς καμιά προετοιμασία (εμφανέστατο), και στο τέλος εκτέθηκε;

Προφανώς κάποιοι (ποιοι άραγε;;) τον συμβούλευσαν να ανεβάσει τους τόνους. Καλή η συμβουλή, άλλωστε η συμφωνία για το όνομα της γείτονος χώρας είναι μια κάκιστη συμφωνία και οι τόνοι πρέπει να ανέβουν για να σταλθούν μηνύματα εκτός και εκτός χώρας. Θεμιτή και απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση Γκυρίνη για τη συμφωνία. Όλοι στο ίδιο πλαίσιο κινούμαστε.
Πρότεινε τη μετονομασία 4 πλατειών της πόλης της Αλεξάνδρειας και το στήσιμο 1 έως 4 αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις εισόδους της πόλης.

Που είναι το… φάουλ;; Έτσι βιαστικά και ανερμάτιστα όπως παρουσιάστηκαν το φάουλ είναι σε όλα!

Η πρόταση ήταν να μετονομαστεί η Πλατεία Ελευθερίας σε Μακεδονίας, η Πλατεία που βρίσκεται μπροστά από τη ΔΕΥΑ σε Πλατεία Φιλίππου, την Πλατεία στα Αμπελοτόπια σε Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου και την Πλατεία 19ης Μαΐου σε Πλατεία Ολυμπιάδος.

1) Είναι όμως το λιγότερο πρόχειρο να εμφανίζεται ο δήμαρχος της μόνης πόλης της Ελλάδας που έχει το όνομα του Μεγαλέξανδρου και να προτείνει κάτι τέτοιο ενώ γνωρίζει ότι η ονοματοδοσία ή η μετονομασία μας πλατείας ή μιας οδού δεν γίνεται τόσο απλά.
Από το νόμο απαιτείται μια ολόκληρη διαδικασία. Που ξεκινά από την πρόταση του συμβουλίου μέσα από διαβούλευση και κάποια “ειδική” επιτροπή και φτάνει μέχρι το υπουργείο στην Αθήνα. Ποιος ή ποιοι “συμβούλευσαν” το δήμαρχο να κατεβάσει μια τέτοια πρόταση και τον άφησαν να εκτεθεί, ενώ θα έπρεπε να του υπενθυμίσουν ότι η διαδικασία και μόνο μπορεί να κρατήσει κάποιους μήνες ή χρόνια;;

2) Ποιος ή ποιοι τον συμβούλευσαν να προτείνει για μετονομασία και την Πλατεία 19ης Μαΐου, αφήνοντας τον να εκτεθεί ξανά;; Δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο η συγκεκριμένη πλατεία έχει αυτό το όνομα;; (στην πορεία ο Μπρουσκέλης του θύμισε με τι συνδέεται το όνομα και ευτυχώς το πήρε πίσω).

3) η ιστορία με το άγαλμα – που στην πρόταση έγινε “αγάλματα” και μάλιστα έως τέσσερα – κρατάει χρόνια. Έχει πολλά χρόνια που η συζήτηση αυτή έγινε αλλά απόφαση δεν έχει ληφθεί – δείτε για παράδειγμα ΕΔΩ τι έγραφε ο Γ. Ντελιόπουλος το 2015.

4) Γιατί ο δήμαρχος έφερε ένα τόσο σοβαρό θέμα και μια τέτοια εμβληματική πρόταση σε μια συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν μόλις 17 σύμβουλοι, με αποτέλεσμα η πρότασή του ούτε καν να εισαχθεί ως “κατεπείγον θέμα” στη συνεδρίαση για να συζητηθεί, επειδή δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία;;