Κατηγορίες
διεθνή

Ενώπιον θεσμικής κρίσης χωρίς προηγούμενο η Ιταλία – ίσως πάνε ξανά για εκλογές

Ο κακός χαμός γίνεται στην Ιταλία. Από ‘κει που όλοι είπαν ότι λύθηκε το θέμα με τον σχηματισμό Κυβέρνησης (αφού τα βρήκαν μεταξύ τους το “Κίνημα των Πέντε Αστέρων” με τη “Λίγκα του Βορρά”) τώρα οι εκλογές και η αστάθεια ξαναπροβάλλουν στο προσκήνιο.

Που χάλασε η… δουλειά; Στο πρόσωπο του υπουργού των Οικονομικών. Αφού τα βρήκαν μεταξύ τους οι δυο πολιτικοί σχηματισμοί – των οποίων οι προγραμματικές διαφορές είναι μεγαλύτερες ακόμη και από αυτές που έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ (για να το φέρουμε στα δικά μας πρότυπα και δεδομένα), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης (σχεδόν ένα τρίμηνο μετά απ’ τις εκλογές).

Το θέμα κόλλησε στην επιλογή του ΥΠΟΙΚ και ο Πρόεδρος Ματταρέλλα είπε “όχι” σε συγκεκριμένο πρόσωπο – το οποίο έχει ταχθεί κατά του ευρώ και της γενικότερης εξάρτησης από τη Φρανκφούρτη, το ευρώ κλπ.

Τι ακριβώς έγινε, με δυο λόγια: τα δυο κόμματα, μια περίεργη συμμαχία κομμάτων που τελικά τα βρήκαν παρά τις βαθιές διαφορές τους, πρότειναν πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος αποδέχθηκε (όπως φαίνεται υπό την πίεση του γεγονότος ότι η Ιταλία έμεινε για μεγάλο διάστημα χωρίς Κυβέρνηση) και του έδωσε εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης.

Τέσσερις μέρες μετά όμως, όταν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός παρουσίασε στον Πρόεδρο τον κατάλογο με τα ονόματα των υποψηφίων υπουργών, ο τελευταίος δεν υπογράφει τα σχετικά διατάγματα για να αναλάβουν καθήκοντα. Όχι για όλους, το πρόβλημα είναι ο προτεινόμενος για ΥΠΟΙΚ, Πάολο Σαβόνα.

Βγήκε δε με διάγγελμά του προς τους Ιταλούς και είπε ότι βοήθησε με κάθε τρόπο για το σχηματισμό Κυβέρνησης απ’ τους δυο και ότι τους ανέμενε για να τα βρουν μεταξύ τους. Και όπως είπε, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του και του ρόλου του, είναι και το να αποτελεί εγγυητή (σ.σ. της σταθερότητας στη χώρα).

Kαι κάπου στο μέσο του διαγγέλματός του ανέφερε ότι η επιλογή υπουργού Οικονομικών είναι και ένα μήνυμα προς όλους και ότι η υπουργοποίηση του συγκεκριμένου θα έδινε το αναπόφευκτο μήνυμα για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ – κάνοντας αναφορά στο Χρηματιστήριο, στις αγορές και σε κίνδυνο για τις καταθέσεις των Ιταλών και για υψηλά επιτόκια.

Και κάπου εδώ ξεκινά το πανηγύρι: το “Κίνημα των Πέντε Αστεριών” και σε δεύτερο χρόνο η “Λίγκα του Βορρά”, συνεπικουρούμενοι από μικρότερους σχηματισμούς (όπως το ακραίο Fratelli d’Italia) τα έχουν βάλει με τον Πρόεδρο που δεν δέχεται τον προτεινόμενο υπουργό και σκέφτονται να ζητήσουν από τη Βουλή να καθαιρέσει τον Πρόεδρο Ματταρέλα, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Ήδη το σκηνικό που στήνεται στην Ιταλία είναι δύσκολο, πολλώ δε μετά και από τις δηλώσεις των επικεφαλής των δυο κομμάτων: “για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες” είπε μεταξύ άλλων ο Ματτέο Σαλβίνι (της Λέγκας του Βορρά) ή ότι “η Δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη” που είπε ο Λ. Ντι Μάιο (του Κινήματος των Πέντε Αστεριών).

Απ’ την άλλη, ο Ματταρέλα θα δώσει (αν δεν το έχει ήδη κάνει) εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης τεχνοκρατών στον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ΔΝΤ…

Και σε αυτό το κλίμα, με τον Μπερλουσκόνι και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα να υπερασπίζονται τις κινήσεις του Προέδρου, η Ιταλία θα πάει κατά πάσα πιθανότητα – αν δεν γίνει κανά θαύμα – σε νέες εκλογές.