Στόχος ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη της Αγοράς
Ως τις αρχές Ιουνίου η Εγνατία Οδός Α.Ε. θα έχει ολοκληρώσει το master plan εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Α.Ε., η οποία στην επόμενη τριετία εκτιμάται ότι θα υλοποιήσει επενδύσεις τουλάχιστον 20-30 εκατ. ευρώ προκειμένου το 2021 να μπορέσει ενισχυμένη, να διαχειριστεί αποτελεσματικά μεγαλύτερη παρέμβαση στη διακίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων στην ελληνική και βαλκανική αγορά.
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε εκδήλωση που έγινε στα γραφεία της Εγνατίας Οδού Α.Ε. κατά την οποία ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Απόστολος Αντωνούδης και ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΚΑΘ Δημήτρης Χαμπίδης υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση με την οποία η Εγνατία ορίζεται τεχνικός σύμβουλος της Αγοράς και αναλαμβάνει να εκπονήσει το master plan του εκσυγχρονισμού, τις μελέτες των έργων που θα γίνουν και την επίβλεψη κατά την κατασκευή τους.
Όπως είπαν οι κύριοι Αντωνούδης και Χαμπίδης, υπάρχει κυβερνητική δέσμευση στήριξης του αγροτοδιατροφικού τομέα, με την εξασφάλιση των απαιτούμενων χρηματοδοτικών πόρων. Τα εμπλεκόμενα υπουργεία που είναι το ΥΠΟΙΚ, το Ανάπτυξης και το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν δεσμευτεί ότι με την αξιοποίηση και πόρων του ΕΣΠΑ, θα διατεθούν έως 35-40 εκατ.ευρώ στην ΚΑΘ και άλλα τόσα στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας, για τον εκσυγχρονισμό τους.
Το χρονοδιάγραμμα για τις παρεμβάσεις στην ΚΑΘ, προβλέπει εκπόνηση του master plan στους επόμενους δύο – τρεις μήνες. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να πάρει την έγκριση των συναρμοδίων υπουργείων, ώστε να προχωρήσει η ανάθεση και εκπόνηση των μελετών, που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του α΄ εξαμήνου του 2019 ώστε εντός της ίδιας χρονιάς να δημοπρατηθούν τα έργα.
Ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού εκτίμησε ότι η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, μπορεί να έχει τη νέα, αναβαθμισμένη της μορφή, το 2021, ενώ ορισμένα έργα θα μπορούν να παραδοθούν και σε ταχύτερο χρόνο.
Στη σημασία αυτής της αναβάθμισης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΑΘ κ. Χαμπίδης, τονίζοντας ότι αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση στην Κεντρική Αγορά από το 1974 που κατασκευάστηκε και, απολύτως απαραίτητη από μέσω της αγοράς εξυπηρετούνται παραγωγοί από όλη την Ελλάδα, εφοδιάζονται αγορές σε όλη τη βορειοελλαδική ζώνη, μέχρι τη Λάρισσα και δυτικά μέχρι και τα νησιά του Ιουνίου, ενώ το 50% των διακινούμενων φορτίων αφορά εξαγωγές προς τα Βαλκάνια.
Η Αγορά σήμερα έχει ανάγκη επέκτασης των κτιριακών της εγκαταστάσεων, δημιουργίας ψυκτικών εγκαταστάσεων για νωπά προϊόντα, αναβάθμισης του συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης, έργου για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων, δημιουργίας Εργαστηρίου Υπολειμμάτων.
Τονίσθηκε ότι στους στόχους της διοίκησης της ΚΑΘ είναι η δημιουργία μίας νέας πτέρυγας μέσα από την οποία θα διακινούνται αγροτικά προϊόντα πρώτης μεταποίησης, όπως λάδια, κρασιά, όσπρια.
Η ΚΑΘ, εταιρεία κερδοφόρα και με αποθεματικά κοντά 8 εκατ.ευρώ, θα καλύψει το κόστος του master plan και ενδεχομένως μέρος της δαπάνης των μελετών, ενώ θα συζητήσει με τους εμπόρους – πελάτες της, το περιεχόμενου του master plan. Σήμερα στην ΚΑΘ είναι εγκατεστημένοι 200 έμποροι λαχανικών και φρούτων και επιπλέον 22 έμποροι κρεάτων.
“Στόχος μας είναι να παρέχουμε καλύτερες συνθήκες στις εμπορικές εταιρείες που είναι πελάτες μας και στεγάζονται στην αγορά, αλλά φυσικά και καλύτερες συνθήκες για τους παραγωγούς που συνεργάζονται μαζί τους. Επίσης, να μπορέσει η ΚΑΘ, σταδιακά να αυξήσει το ποσοστό των ελληνικών τροφίμων με τα οποία εφοδιάζονται οι τουριστικές μας επιχειρήσεις”, σημείωσε ο κ.Χαμπίδης.
Αυτό που τόνισε ο κ. Χαμπίδης, όπως και ο αντιπρόεδρος της ΚΑΘ κ. Θ. Παπαδόπουλος (σ.σ. και οι δύο γεωπόνοι), είναι, ότι για την ανάπτυξη της Αγοράς, αλλά και την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα της χώρας, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη των agrologistics, μία δραστηριότητα που θα είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την ΚΑΘ, αλλά που δεν θα συμπεριληφθεί στις ενέργειες που θα ενταχθούν στο master plan.
“Η τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων, των κρουζιερόπλοιων, η αύξηση των εξαγωγών, προϋποθέτει agrologistics. Φέτος σπάσαμε ρεκόρ εξαγωγών στο επιτραπέζιο ροδάκινο και αρνητικό ρεκόρ σε μειωμένες τιμές στο συγκεκριμένο προϊόν, εξέλιξη που θα είχε αποτραπεί αν είχαμε agrologistics”, τόνισε ο κ. Χαμπίδης.
Παρόντες στη συνέντευξη που δόθηκε με την ευκαιρία της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης, ήταν η μέχρι και σήμερα διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΟΑΕ κ. Καλφακάκου, η αντιπρόεδρος κ. Μ. Παυλούδη και ο αντιπρόεδρος της ΚΑΘ κ. Θ. Παπαδόπουλος.