Κατηγορίες
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ψήφισμα εξέδωσε το Περιφ. Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας για τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΤΗΡΙΟ ΟΛΓΑΣΣτη σημερινή (26/1/2018) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η περιφερειακή παράταξη της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «Αλληλεγγύη», για τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια.

Το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας είναι το εξής:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, της περιφέρειας που στα βόρειά της συνορεύει με το κράτος των Σκοπίων, υπενθυμίζει μερικά αυτονόητα, αλλά κρίσιμα θέματα:
Η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών έχουν την αποκλειστική ευθύνη άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, προασπίζοντας το εθνικό συμφέρον.


Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής και της ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πάντα στη βάση των κανόνων καλής γειτονίας και υπέρ της καλής συνεργασίας με όλους τους γείτονες.

Δεν δεχόμαστε τον σφετερισμό από τη γειτονική χώρα, της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Μακεδονίας που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας εν όψει και της διαπραγμάτευσης που μπαίνει πια σε μια πολύ κρίσιμη φάση:
-Χαιρετίζει με ικανοποίηση τα ψηφίσματα των τοπικών αυτοδιοικήσεων, των θεσμών και φορέων της χώρας, καθώς και της ομογένειας υπέρ της ιστορικής αλήθειας για τη Μακεδονία.
-Καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα, επίσημα από τον ΟΗΕ, την αντικατάσταση του Μάθιου Νίμιτς από τη θέση του ειδικού διαμεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
-Υπογραμμίζει ότι η τελική συμφωνία θα πρέπει να λύνει οριστικά, το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων, όπως την απάλειψη κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και παραχάραξης της ιστορίας, ξεκινώντας από την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.
-Καλεί την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί στη βάση μίας λύσης που δεν θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους».