Στο Κοινοβούλιο μίλησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με αφορμή επερώτηση του κόμματός της για την πολιτική της κυβέρνησης στα αγροτικά θέματα.
Συγκριμένα η Φ. Γεννηματά αναφέρθηκε σε “ισοπέδωση του ΟΓΑ” από την Κυβέρνηση, σε συρρίκνωση της κτηνοτροφίας, σε καθυστερήσεις εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι προσποιείται ότι όλα βαινουν καλώς.
Για τους ροδακινοπαραγωγούς και στην ΕΒΖ είπε τα εξής:
“Σε απόγνωση βρίσκονται και οι τευτλοπαραγωγοί που δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν για την παραγωγή του 2017 και αν θα πρέπει να καλλιεργήσουν το 2018 αφού η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης βρίσκεται σε διάλυση.
Σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι ροδακινοπαραγωγοί και οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και από το εμπάργκο στις εξαγωγές προς τη Ρωσία.”
Τέλος μίλησε για ένα Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης που θα πρέπει να υπάρχει και ανέφερε (“ενδεικτικά” όπως επεσήμανε) δέκα συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές.
Επανεξέταση τη φορολόγησης των αγροτών με προοδευτική μείωση του φόρου εισοδήματος και της φορολογίας των ενισχύσεων.
Αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα.
Μείωση του κόστους παραγωγής με έμφαση στα αγροτικά εφόδια, στην ηλεκτρική ενέργεια και στην καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου
Θέσπιση κινήτρων για την προώθηση σύγχρονων, ισχυρών και νοικοκυρεμένων συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών που παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην προμήθεια εφοδίων και στην εμπορία των προϊόντων.
Έργα υποδομής με αξιοποίηση του κάθε ευρώ που μπορεί να διατεθεί από τα κοινοτικά ταμεία για την ενεργειακή αυτοτέλεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και το νερό.
Αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του πρωτογενούς τομέα για μία δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες και στις επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα και την καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για τους αγρότες, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις.
Κατάργηση του φόρου στο κρασί που η κυβέρνηση παραπέμπει διαρκώς στο μέλλον, μάλλον λίγο πριν τις εκλογές.
Θεσμική προστασία της παραγωγικής γης. Και πολιτικές με φοροκίνητρα , φοροαπαλλαγές και με τράπεζες γης για αξιοποίηση της από παραγωγούς.
Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις, οι πρακτικές των εναρμονισμένων τιμών και να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο ράφι
Επικαιροποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των νέων κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και την μείωση του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων.