Κατηγορίες
Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας - τοπική πολιτική

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης 27/9 το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

“Διπλή” ήταν η συνεδρίαση της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου 2017 για τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Αλεξάνδρειας, αφού έγιναν μια ειδική (με ένα και μοναδικό θέμα) και μια τακτική συνεδρίαση.
Στις δυο συνεδριάσεις δεν ήταν παρών ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνης, ο οποίος βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη, σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας (θα έχουμε λεπτομέρειες σε άλλη ανάρτηση), σχετική με τα αποθεματικά των Δήμων (δείτε ΕΔΩ τι γράφαμε πριν 5-6 μέρες) και τον αναπλήρωνε ο αντιδήμαρχος Στέφανος Δριστάς.

Το μοναδικό θέμα της έκτακτης συνεδρίασης ήταν η έγκριση ή μη απολογισμού, ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως οικονομικού έτους 2016 του Δήμου Αλεξάνδρειας, η οποία και “πέρασε” κατά πλειοψηφία αφού οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν ψήφισαν το θέμα.

Για το συγκριμένο θέμα ο αναπληρωτής του δημάρχου Στέφανος Δριστάς ανάγνωσε επιστολή – εισήγηση του δημάρχου.

Συνοπτικά να αναφερθεί πως ο Δήμος Αλεξάνδρειας κατά το οικονομικό έτος 2016 παρουσίασε έσοδα ύψους 19.813.746,97 ευρώ, έξοδα ύψους 11.844.108,75 ευρώ και ταμειακό υπόλοιπο 7.969.638,22 ευρώ. Η αύξηση του υπολοίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι της τάξης των 802.975,42 ευρώ.

Η τακτική συνεδρίαση, που ακολούθησε είχε κάποια ενδιαφέροντα θέματα αλλά και στιγμές έντασης μεταξύ συμβούλων.
Κατά πλειοψηφία, και αφού για το συγκεκριμένο θέμα μίλησαν τόσο ο αντιδήμαρχος Στ. Δριστάς όσο και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κλειδίου Χαράλαμπος Τσολάκης, εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας στο υπό σύσταση δίκτυο ΟΤΑ (με τη μορφή αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) με την επωνυμία “Δίκτυο Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Θερμαϊκού Κόλπου”.

Εκφράστηκαν προβληματισμοί από συμβούλους όλων των παρατάξεων σχετικά με τη συμμετοχή, εκφράστηκε επίσης η άποψη με την οποία συμφωνούν όλοι ότι θα πρέπει ο Δήμος Αλεξάνδρειας, ως ο μεγαλύτερος επί της ουσίας εταίρος (σε αριθμό υδατοκαλλιεργειών) να έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό στο εταιρικό σχήμα. Υπέρ της συμμετοχής τάχθηκε και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κλειδίου, ο οποίος ανέφερε ότι θα πρέπει να αναμιχθεί ενεργά ο Δήμος στην εταιρία και να μην έχει μια απλή συμμετοχή για τη συμμετοχή (για διάφορους λόγους που ανέλυσε και σχετίζονται με την ανάπτυξη, με τη νομιμότητα δραστηριοτήτων αλλά και τη λειτουργία της αγοράς).

Ενδιαφέρον είχε ένα ακόμη θέμα, αυτό της λήψης απόφασης σχετικά με την παροχή υπηρεσιών μεταφόρτωσης και μεταφοράς των αστικών απορριμμάτων του Δήμου Αλεξάνδρειας για το 2017. Και το θέμα αυτό απασχόλησε ιδιαίτερα το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού είναι γνωστό πως ο Δήμος διαθέτει έναν τράκτορα και δυο press containers για τη μεταφορά, γεγονός που καθιστά πρακτικά αδύνατη την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση τους. Η συζήτηση κινήθηκε επίσης γύρω από το θέμα της άμεσης αποσυμφόρησης της κατάστασης που σήμερα επικρατεί στον ΣΜΑ.


Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χ. Βουλγαράκης – ο οποίος έκανε και μια αναφορά στο γνωστό πλέον σε όλους ιστορικό με τα press containers και τα προβλήματα που υπήρξαν μέχρι την ταξινόμησή τους και στον χρόνο που χάθηκε εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η μεταφορική δυνατότητα του Δήμου προς τα Γιαννιτσά ανέρχεται περίπου στους 60 τόνους ενώ η αποκομιδή είναι περίπου 80 τόνοι. Τελικά το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας καθώς και με αυτές των παρευρισκόμενων συμβούλων της μειοψηφίας Κ. Παράσχου και Στ. Μίχου (όπως δήλωσε ο τελευταίος “με την ελπίδα να λυθεί το πρόβλημα στον ΣΜΑ”) ενώ κατά ψήφισε ο Χρ. Αλευράς της Λαϊκής Συσπείρωσης.