Κατηγορίες
διεθνή

Δεν χαρίζεται ο Κοτζιάς στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Δεν χαρίζεται ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και καλά κάνει. Τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι μπορεί να είναι ίσως και η πιο επιτυχημένη επιλογή υπουργού που έχει κάνει ο Τσίπρας από το ‘15 που ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Ο Κοτζιάς, με μια συνέντευξή του που παραχώρησε από κοινού στη «Νέα Σελίδα» και στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου κάνει ευθεία επίθεση στον (υποτίθεται ουδέτερο) ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Κυπριακό Άϊντα, αναφέροντας ότι ο τύπος υπονόμευε τις συνομιλίες στην Ελβετία.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατηγορεί τον μεσολαβητή του ΟΗΕ για ελλιπή προετοιμασία της Διάσκεψης και ότι έλεγε ψέματα, και προβαίνει σε μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί.

Ότι, δηλαδή, ο κ. Αϊντα πραγματοποίησε, κατά τις επισκέψεις του στην Αθήνα, μυστικές συναντήσεις με επιχειρηματίες -οι οποίοι, όπως λέει χαρακτηριστικά, «συνδέονται με συγκεκριμένους διεθνείς παράγοντες»- και δημοσιογράφους που προσπαθούν να αμαυρώσουν την κοινή στρατηγική Αθήνας και Λευκωσίας.

Στη συνέντευξή του, που είχε ως αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο υπουργός των Εξωτερικών τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας αλλά, υπό όρους, και της τελωνειακής της σύνδεσης με την ΕΕ.

Για την κλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ με ευθύνη της Άγκυρας συστήνει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, δεν κρύβει, ωστόσο, την ανησυχία του ότι «οι προκλήσεις της Τουρκίας μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε λάθη και ατυχήματα».