Ένα ακόμη από τα (πολλά) καλά του μελιού επιβεβαιώνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, οι οποίοι σε έρευνά τους ανακάλυψαν ότι μια από τις ουσίες που βρίσκεται στο μέλι, η τρεαλόζη, κινητοποιεί κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και αυτά απομακρύνουν ουσίες που είναι λιπαρές και εναποτίθενται στις αρτηρίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αθηρωματικές πλάκες.
Αποτέλεσμα του σχηματισμού των πλακών αυτών είναι η αρτηριοσκλήρωση, που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό, θρόμβωση των αρτηριών ή ρήξη ανευρύσματος των αρτηριών.
Η τρεαλόζη, αποτελείται από δύο μόρια γλυκόζης συνδεδεμένα μεταξύ τους και συχνά χρησιμοποιείται ως συστατικό σε φαρμακευτικά προϊόντα συναντάται επίσης στα μανιτάρια, στις γαρίδες ή στους αστακούς. Μια από τις ιδιότητές της είναι να ενεργοποιεί την πρωτεΐνη tfeb, που μετά από μια σειρά διαδικασιών στο ανθρώπινο σώμα ενισχύει την ικανότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων να απομακρύνουν την αθηρωματική πλάκα από τις αρτηρίες.