Μια ιστορία που ουδείς γνωρίζει την κατάληξή της (μια ιστορία που για την ώρα περνάει στα «ψιλά» των ελληνικών ΜΜΕ, αφού τα προβλήματα με την οικονομία, το τριήμερο, η τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία αλλά και η στάση του Τραμπ στο θέμα του περιβάλλοντος έχουν επισκιάσει πολλά πράγματα) εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στον αραβικό κόσμο αλλά και στη διεθνή σκηνή.
Η ιστορία είναι παλιά, κρατάει από το 2014 (κι έχει και ολίγη ειρωνεία μέσα της) και έχει να κάνει με τη στάση που κρατούν έναντι του Κατάρ αρκετές αραβικές χώρες. Η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, οι Μαλδίβες, η Υεμένη καθώς και το καθεστώς που ελέγχει την ανατολική Λιβύη διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το Κατάρ, με την κατηγορία ότι στηρίζει την τρομοκρατία.
Η διακοπή των σχέσεων μεταφράζεται σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη χώρα αυτή του Κόλπου, με κλείσιμο συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του εμιράτου, με εντολή για αναχώρηση των πολιτών του Κατάρ από αρκετές από τις προαναφερόμενες χώρες καθώς και με (μικρές, αρχικά) εμπορικές κυρώσεις.
Οι Αμερικάνοι είναι κάπου στη μέση (πχ η σουνιτική Σαουδική Αραβία αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο των Αμερικανών στην περιοχή), με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκεται – ή εμπλέκουν – και το σιτικό Ιράν, υπάρχουν μια σειρά από θέματα που δεν είναι ευρέως γνωστά στη Δύση (όπως για παράδειγμα οι στενές σχέσεις των Τούρκων με συγκεκριμένες χώρες, η χρηματοδότηση και δράση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, ή της Χεζμπολάχ σε Λίβανο) ενώ οι διαμάχες εντός των βασιλικών οίκων της περιοχής και οι (αναπόδεικτες ακόμη) φήμες ότι υπάρχουν στην περιοχή καθεστώτα που ευνοούν τη δράση του DAES/ISIS ρίχνουν και άλλο λάδι στη φωτιά.
Στην ουσία της πάντως, η εξέλιξη που σημειώνεται στην περιοχή αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στον πόλεμο μεταξύ του σιιτικού Ιράν και των σουνιτών (Σ. Αραβία, Τουρκία και Κατάρ) αλλά και στον “πόλεμο” των τελευταίων μεταξύ τους για το ποιος θα είναι το… αφεντικό του σουντικού κόσμου (άλλωστε πρόκειται περί λυκοφιλίας μεταξύ των τριών και ο ένας θα πουλήσει τον άλλο σε χρόνο dt, αν κρίνει ότι έτσι πρέπει να γίνει).
Η εξέλιξη που αφορά την Ελλάδα σχετίζεται με την διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου από την Ελλάδα στο Κατάρ. Αυτό έγινε μετά από αίτημα της Αιγύπτου προς τη χώρα μας (με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό το αίτημα για τις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου και τις μεταξύ μας εξελίξεις στο θέμα της ΑΟΖ).