Στα 99 του χρόνια πέθανε στην Αθήνα, περίπου μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Ο Μητσοτάκης, πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή της χώρας μας και ο μοναδικός εκ των πρωταγωνιστών που ήταν εν ζωή και είχε πολιτική δράση στην περίοδο πριν από τη Χούντα, πέθανε στην Αθήνα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειάς του, “Σήμερα στη 01:00 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν”.
Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1918 στα Χανιά, ήταν γόνος πολιτικής οικογένειας (άσχετα αν κάποιοι πιστεύουν πως ο ίδιος ήταν αυτός που “επέβαλε” τους Μητσοτάκηδες στην πολιτική ζωή του τόπου). Παππούς του ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (ιδρυτής και αρχηγός του κόμματος των “Ξυπόλητων” – Φιλελευθέρων), πατέρας του ο επίσης πολιτικός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ο ίδιος ήταν μικρανηψιός του εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου και πατέρας του νυν αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη.
Για την πολιτική του καριέρα δεν είναι ανάγκη να πει κάποιος πολλά, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι από όπου πέρασε άφησε τη δική του προσωπική σφραγίδα. Κι όπως οι πολιτικοί της λεγόμενης “παλαιάς κοπής”, ο Μητσοτάκης αγαπήθηκε και μισήθηκε το ίδιο σφοδρά από φίλους και πολιτικούς αντιπάλους.
Χαρακτηριστικά σημεία της πολιτικής του καριέρας:
- η εκλογή του για πρώτη φορά στη Βουλή το 1946 – βουλευτής (Χανίων) με τους “Βενιζελικούς Φιλελεύθερους” του Σοφοκλή Βενιζέλου,
- εκλογή του το 1961 με την “Ενωση Κέντρου” του Γεωργίου Παπανδρέου και η ρήξη του με τον γιο του Παπανδρέου, Ανδρέα, περίπου 3 χρόνια μετά (το 1964)
- η ταραγμένη περίοδος του καλοκαιριού του 1965 (έχει κατηγορηθεί ότι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα λεγόμενα “Ιουλιανά”),
- η επανεκλογή του τον Νοέμβρη του ‘77 και η προσχώρηση του στην Νέα Δημοκρατία κάποιους μήνες μετά,
- η ανέλιξη του στην ηγεσία της ΝΔ το 1984, με βασικό στόχο να κερδίσει στις εκλογές τον μεγάλο αντίπαλο της ΝΔ την εποχή εκείνη, τον Ανδρέα Παπανδρέου (μια ιστορία που ακόμη και σήμερα παίζει τον ρόλο της στις εσωκομματικές ισορροπίες, αφού τότε ο Μητσοτάκης είχε καταφέρει να υπερκεράσει πιο παλιούς νεοδημοκράτες συνυποψηφίους του – κάποιοι παλαιοί πολιτικοί που η ιστορία τους εντός της ΝΔ ξεκινούσε νωρίτερα από αυτή του Μητσοτάκη μιλούσαν για “σώγαμπρο”, ενώ ο διαχωρισμός σε “καραμανλικούς” και “μητσοτακικούς” φαίνεται πως είναι κάτι που θα απασχολεί τη ΝΔ για αρκετά ακόμη χρόνια)
- η περίοδος που διετέλεσε πρωθυπουργός, το 1990 – μετά από 3 εκλογικές αναμετρήσεις και τη στήριξη Κατσίκη
- η αποχώρησή του από την αρχηγία της ΝΔ το 1993 και η ανακήρυξή του ως “επίτιμου προέδρου” του κόμματος,
- η παρέμβαση Παπανδρέου, το 1995, με την οποία η Βουλή αποφάσισε την αναστολή της δίωξης του Κ. Μητσοτάκη για τις υποθέσεις της ΑΓΕΤ και των υποκλοπών (είχε παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο)