Κατηγορίες
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ομόφωνα ψηφίστηκε εισήγηση του Απόστολου Τζιτζικώστα

Ομόφωνα κι από τις πέντε πολιτικές ομάδες της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίστηκε χτες το βράδυ η εισήγηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα για την Πολιτιστική Διπλωματία.

Η Ολομέλεια, που συνεδρίασε στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, επικρότησε τη στρατηγική που κατάρτισε ο κ. Τζιτζικώστας ως αρμόδιος εισηγητής, η οποία προορίζεται για να αποτελέσει έναν από τους άξονες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση και αξιοποίηση του Πολιτισμού ως μέσου διεθνών σχέσεων.

 

Και οι πέντε πολιτικές ομάδες της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Ευρωπαϊκή Συμμαχία και Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) υπερψήφισαν την εισήγηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία απέσπασε τα εύσημα για την πληρότητά της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της γνωμοδότησης με τίτλο «Προς μια στρατηγική της ΕΕ για διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις», με εισηγητή τον κ. Τζιτζικώστα, παρούσα ήταν και η Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου Σίλβια Κόστα, η οποία συνεχάρη τον κ. Τζιτζικώστα για την εξαιρετική δουλειά του, τον ευχαρίστησε για την αγαστή συνεργασία τους και αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του ρόλου του Πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις και μορφές του, στην καλλιέργεια των διεθνών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάδοση της κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας σε όλο τον κόσμο και στην αξιοποίησή του ως διπλωματικού μέσου.

Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών που επί περίπου ένα χρόνο συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωση της Στρατηγικής της Πολιτιστικής Διπλωματίας, και συνεισέφεραν στην κατάρτιση του τελικού κειμένου, με τις χρήσιμες προτάσεις και τροπολογίες τους και την κ. Κόστα, για τη σημαντική συμβολή της και το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την Επιτροπή των Περιφερειών και για το ρόλο των περιφερειακών και τοπικών αρχών της ΕΕ.

«Ο πολιτισμός είναι ένα πεδίο που κάνει πιο ισχυρούς τους συνεκτικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών και των πολιτών σε ολόκληρη την ΕΕ και ταυτόχρονα φέρνει πιο κοντά την Ευρώπη με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο πολιτισμός μπορεί να αναπτυχθεί και να αποδώσει ακόμα πιο πολλά οφέλη στην οικονομία, την κοινωνία, τους νέους ανθρώπους, μέσα από τη συνεργασία, μέσα από τη συνεννόηση και τη σύμπραξη δυνάμεων είτε βρίσκονται στην κορυφή, είτε προέρχονται από τη βάση, δηλαδή από την ίδια την κοινωνία. Οι περιφέρειες και οι πόλεις βρίσκονται ακριβώς στο μέσο, και η θέση αυτή είναι πλεονεκτική. Εμείς καλούμε το Συμβούλιο και τα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκμεταλλευτούν, αυτή την πλεονεκτική θέση των περιφερειακών και τοπικών αρχών, να αξιοποιήσουν την εμπειρία και τις δυνατότητές μας και να μας εμπιστευτούν το ρόλο που αξίζουμε και μπορούμε να διαδραματίσουμε, με επιτυχία και αποτελέσματα, για τους πολίτες», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η στρατηγική που εισηγήθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και υιοθέτησε η Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών με ομόφωνη ψήφισή της βασίζεται σε τρία βασικά στοιχεία:

1.Η συμμετοχή και ο κομβικός ρόλος που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν οι περιφερειακές και τοπικές αρχές, καθώς και η Επιτροπή των Περιφερειών ως ενιαίο σύνολο στο σχεδιασμό της στρατηγικής και στην ανάπτυξη της πολιτικής της ΕΕ για τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις.

«Οι περιφερειακές και τοπικές αρχές βρίσκονται πιο κοντά στο κοινωνικό σύνολο, γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, συνεργαζόμαστε καλύτερα και πιο άμεσα με την Κοινωνία Των Πολιτών και είμαστε σε θέση, όπως άλλωστε έχουμε αποδείξει, να εφαρμόσουμε πιο στοχευμένα και αποδοτικά, προγράμματα και δράσεις, πετυχαίνοντας συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας πρότεινε:

-Να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης για πολιτιστικές δράσεις.

-Να εξασφαλιστεί η αμεσότερη πρόσβαση των περιφερειακών και τοπικών αρχών, στο υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας και τα μέσα χρηματοδότησης των θεματικών προγραμμάτων της ΕΕ.

-Να συμπεριληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Επιτροπή των Περιφερειών στη φάση του σχεδιασμού της στρατηγικής, καθώς και οι περιφερειακές και τοπικές αρχές στις φάσεις ανάπτυξης και υλοποίησης των αξόνων δράσης και των μέτρων που προτείνονται στην κοινή ανακοίνωση, σύμφωνα πάντα και με την αρχή της επικουρικότητας.

2.Η ανάγκη να συνδεθεί ακόμα πιο στενά ο πολιτισμός με την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Όλοι σήμερα, συμφωνούμε και αναγνωρίζουμε την πολιτιστική επιρροή της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο, όμως πιστεύω προσωπικά ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος μπροστά μας, να καλλιεργήσουμε ακόμα περισσότερο την πολιτιστική διπλωματία και τις πολιτιστικές μας σχέσεις, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τις χώρες – εταίρους, γεγονός που θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο το ρόλο της Ευρώπης ως ισχυρού παγκόσμιου παράγοντα», εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας.

3.Η κομβική διάσταση του πολιτισμού στα μεγάλα ζητήματα – προκλήσεις που έχει μπροστά της σήμερα η ΕΕ.

«Σε πολλές περιπτώσεις, έχουμε δει τον πολιτισμό να αντιμετωπίζεται ως συμπληρωματική πολιτική ή ακόμα και ως πολυτέλεια, παραγνωρίζοντας όμως το γεγονός ότι η πολιτιστική πολιτική μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο:

-Πρώτον, στην αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, με την ανάπτυξη των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών, καθώς και άλλων κλάδων που σχετίζονται με τον πολιτισμό, όπως ο τουρισμός.

-Δεύτερον, στην άμβλυνση των εντάσεων και των διαφορών με τις κοινότητες προσφύγων και μεταναστών, μέσα από την καλύτερη κατανόηση των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων και καταβολών.

-Τρίτον, ο πολιτισμός μπορεί να γίνει το αντίβαρο στην άνοδο των άκρων και του λαϊκισμού ειδικά μάλιστα, εάν δώσουμε ακόμα περισσότερα κίνητρα σε νέους ανθρώπους και σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, αφενός να ασχοληθούν ενεργά με τον πολιτισμό, και αφετέρου να γνωρίσουν την πλουραλιστική πολιτιστική ταυτότητα της Ευρώπης, ώστε να μπολιαστούν με τις θεμελιώδεις και αναλλοίωτες αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τη δημοκρατία και την ελευθερία, την ανεκτικότητα και το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την ελευθερία της έκφρασης και την ειρήνη», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.