Τα βρήκαν λέει στις Βρυξέλλες κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και η Τρόικα (θέσμοι, «σωτήρες», «δανειστές» – όπως και να το πεις το ίδιο είναι…) επιστρέφει στην Ελλάδα.
Μεταξύ των δηλώσεων του γνωστού Ντάισελμπλουμ ήταν το «Θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές» καθώς και δηλώσεις άλλων Ευρωπαίων για λιγότερη λιτότητα και ανάπτυξη που (αναμένουν πως) θα έρθει, ενώ μια σειρά από μέτρα/αντίμετρα αναμένεται να υιοθετηθούν σύντομα.
Μεταξύ των μέτρων: μείωση στο αφορολόγητο, προληπτική νομοθέτηση παρεμβάσεων στην Οικονομία ενώ υπάρχει και μια σειρά παραμέτρων που ακόμη δεν έκλεισαν (όπως ο χρόνος εκταμίευσης της επόμενης δόσης, τα εργασιακά και το φορολογικό).
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει η εφημερίδα «Το Ποντίκι», η ελληνική πλευρά έχει μελετήσει και σκοπεύει να νομοθετήσει τις εξής παρεμβάσεις με εφαρμογή την 01/01/2019:
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατα 35 – 40 % και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.
- Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.
- Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές ( Τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατα 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.
- Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.
- Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
- Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας. Σε κάθε περίπτωση όμως παρόμοιες παρεμβάσεις θα είναι μεσομακροπρόθεσμες. Θα έχουν σημείο έναρξης εφαρμογής την 01/01/2020 και πέρας 01/01/2025. Η συμφωνία θα κλείσει με τεχνικές λεπτομέρειες στην Αθήνα. Η νομοθέτηση θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα όλες τις μεταρρυθμίσεις (τόσο αυτές με αρνητικό δημοσιονομικό πρόσημο, όσο και αυτές με θετικό δημοσιονομικό πρόσημο)
Με το κλείσιμο του SLA στην Αθήνα ο Γ. Νταϊσεμπλουμ θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το Eurogroup θα αποφασιστεί τόσο το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και το θέμα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.