Κατηγορίες
διεθνή πολιτισμός - παράδοση - ψυχαγωγία

Δυο ειδήσεις, μια ευχάριστη και μια πολύ δυσάρεστη, είχε σήμερα η μέρα για τη διεθνή λογοτεχνία

dyan-foΗ πρώτη, η ευχάριστη, είχε να κάνει με την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον γνωστό συνθέτη, στιχουργό, ερμηνευτή κλπ κλπ Μπομπ Ντύλαν.

Η δεύτερη, η δυσάρεστη, αφορά τον Ιταλό Ντάριο Φο, που πέθανε στα 90 του χρόνια.

Ο 75χρονος Μπ. Ντύλαν (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Robert Allen Zimmerman) βραβεύτηκε από την Σουηδική Ακαδημία «επειδή δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στη μεγάλη παράδοση του αμερικανικού τραγουδιού». Να σημειωθεί ότι τα τραγούδια του έχουν σημαδέψει εποχές και καταστάσεις, ειδικά τις δεκαετίες του 1960-1970. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η γραμματέας της Ακαδημίας, ο Ντύλαν πρέπει να θεωρείται «ένας μεγάλος ποιητής μέσα στη μεγάλη παράδοση της αγγλόφωνης ποίησης».

Η δυσάρεστη είδηση έρχεται από την Ιταλία. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή ο 90χρονος Ντάριο Φο (Dario Fo), που και αυτός είχε βραβευτεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997 – η πρώτη φορά που προτάθηκε για Νόμπελ ήταν το 1975. Πέθανε από πνευμονικές επιπλοκές, ενώ νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο.

Ο Φο ήταν μια απίστευτη μορφή της ιταλικής λογοτεχνίας, μοναδικός και πολυτάλαντος. Συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, συνθέτης. Όμως πάνω από όλα ήταν μια “όαση”, απολαυστικός όσο λίγοι. Για να το πούμε σε απλά ελληνικά, ήταν μια κατηγορία μόνος του – ειδικά ο τρόπος που αντιδρούσε σε διάφορα θα αφήσει εποχή.

Από τα τελευταία ωραία που είπε ήταν όταν έμαθε ότι ο Ερντογάν έβγαλε εκτός νόμου τα έργα του (επειδή υποτίθεται ότι δεν συνάδουν με τα τούρκικα εθνικά ιδεώδη), μαζί με έργα του Σαίξπηρ, του Τσέχοφ, του Μπρέχτ. «Αισθάνομαι σαν να μου απένειμαν ένα ακόμη Νόμπελ», είχε πει ο Φο και ο νοών νοείτω…