Πολύς λόγος έγινε κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας (της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου 2016) για τα απορρίμματα. Στα θετικά θα πρέπει να καταγραφεί η στροφή που πάει να γίνει στο θέμα της γενικότερης διαχείρισής τους.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε όσα έπραξε η διοίκησή του στο θέμα, ενδεικτικά να πούμε ότι ανέφερε για την ανακύκλωση του γυαλιού. Επίσης είπε ότι ο Δήμος θα προχωρήσει στην τοποθέτηση καφέ κάδων στους οποίους θα συλλέγονται τα βιοαπόβλητα από κάθε νοικοκυριό (απορρίμματα από τις κουζίνες). Όπως είπε, σε κάθε νοικοκυριό που βρίσκεται σε οικισμούς άνω των 600 κατοίκων θα μοιραστούν από το Δήμο δωρεάν ειδικοί κάδοι συλλογής βιοαποβλήτων κουζίνας, ενώ σε οικισμούς κάτω των 600 κατοίκων θα λάβουν από έναν κάδο οικιακής κομποστοποίησης.
Επίσης αναφέρθηκε και στο κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων, από την περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας μέχρι τα Γιαννιτσά. Όπως είπε, το κόστος σε βάθος χρόνου θα μειωθεί από τα 350 στα 140 χιλιάρικα περίπου.
Και τώρα λοιπόν τίθεται το ερώτημα, όχι μόνο προς τον δήμαρχο ή την πλειοψηφία αλλά προς το σύνολο των 33 συμβούλων: λόγω μνημονίων και «υποχρεώσεων» της χώρας είναι πάνω από 100% σίγουρο πως σε λίγο ή πολύ καιρό θα ζητηθεί από τους Δήμους να παραχωρήσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας (και φυσικά και τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης) σε ιδιώτες. Αυτό είναι σίγουρο, δεν πρόκειται να «γλυτώσουν» τέτοια φιλέτα από την «αξιοποίηση». Ήδη η αρχή θα γίνει π.χ. με τον κρατικό ΟΥΘ στη Θεσσαλονίκη, σε ένα 24ώρο από τώρα, μέσα από το τελευταίο πολυνομοσχέδιο.
Ερωτώνται λοιπόν οι 33 και η Διοίκηση: μετά από τόσο χρήμα που πέφτει, μετά από τόση δουλειά και με δεδομένες τις προοπτικές για καθαρά κέρδη υπέρ του δημοτικού ταμείου από τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, αν τους τεθεί το ζήτημα εκχώρησης τόσο της υπηρεσίας καθαριότητας όσο και της ΔΕΥΑΑλ τι θα πράξουν;;