Γράφει ο Τάσος Μπαρτζώκας*
Συνεχίζοντας την προσπάθεια να συνδεθούν όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, όπου παρουσίασε την «Συμφωνία Αλήθειας» της ΝΔ με τους πολίτες, θα σταθώ στα οικονομικά θέματα και συγκεκριμένα στην μείωση φορολογικών συντελεστών, μειώσεις φόρων, τα φορολογικά κίνητρα, αλλά και στα μέτρα ανακούφισης των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, αναφέρθηκε στην φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, μέσα από στοχευμένη μείωση δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς, όπως:
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο), ώστε να ωφεληθεί όλη η κοινωνία και περισσότερο από όλους τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο), καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%, Αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ. Τέλος, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
Για να γίνουν ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις στο διεθνές περιβάλλον, απαιτούνται κάποια συγκεκριμένα μέτρα. Έτσι, πέρα από τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, θα ενισχυθούν με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα οι νέες επενδύσεις.
Όλα τα παραπάνω είναι θετικά και ρεαλιστικά, ωστόσο δεν μπορούμε να μην δούμε την σημερινή, ανυπόφορη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, που νοιώθουν τη θηλιά από τα χρέη σε δάνεια, εφορία και ασφαλιστικές εισφορές να σφίγγει επικίνδυνα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα παρακάτω τρία καίρια βήματα:
α) Ουσιαστική ανακούφιση στα νοικοκυριά και δεύτερη ευκαιρία στις βιώσιμες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, β) αποκάλυψη στρατηγικών κακοπληρωτών που- σε βάρος των πολλών- δεν πληρώνουν ενώ μπορούν και γ) παροχή συνολικής λύσης – ανάσας για όλους εκείνους που λόγω της κρίσης αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Ειδικά για τις οφειλές, μία επιχείρηση που έχει καθυστερούμενες οφειλές σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με δικό της αίτημα, θα μπορεί να αναδιαρθρώσει το σύνολό των οφειλών, έτσι ώστε να μπορεί να είναι συνεπής από εδώ και στο εξής.
Η διαδικασία θα ξεκινάει από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο οφείλει το μεγαλύτερο ποσό και εάν η τράπεζα αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα γενναίο «κούρεμα» στα χρήματα που της οφείλονται και ρυθμίσει το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή κρίνει ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη, τότε αυτόματα ρυθμίζονται αντίστοιχα οι οφειλές σε εφορία και ταμεία. Για τις οφειλές σε εφορία και ταμεία θα διαγράφονται μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «τέτοιες πρωτοβουλίες θα δώσουν ανάσα στην επιχειρηματικότητα αλλά και μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους».
Ως ελεύθερος επαγγελματίας, θεωρώ πως τα παραπάνω είναι το πρώτο βήμα. Να διαγραφούν οι τόκοι και τα πρόστιμα καθυστερήσεων από τη μία και να υπάρξει προσπάθεια για ένα υγιές περιβάλλον, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.
Ωστόσο, δεν θα είναι για όλους εύκολη η επανόρθωση. Για αυτό και θα πρέπει με συγκεκριμένα μέτρα να μην αφήσουμε στο έλεος του Θεού όσους ελεύθερους επαγγελματίες δεν μπορούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Δικαίωμα ένταξης των ελευθέρων επαγγελματιών που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους στον ΟΑΕΔ και είσπραξη του προβλεπόμενου επιδόματος ανεργίας, ειδικό καθεστώς με «πάγωμα» υποχρεώσεων σε όσους κλείνουν από αποδεδειγμένες αντικειμενικές δυσκολίες και η παροχή υγειονομικής κάλυψης, θα πρέπει να είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Πολιτεία προς όφελος των ανθρώπων αυτών που αποτέλεσαν βασικό κορμό της οικονομίας μας.
* Ο Τάσος Μπαρτζώκας είναι δικηγόρος Βέροιας και πολιτευτής της ΝΔ στην Ημαθία