Με νέα ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας αναφέρεται στο θέμα της διαχείρισης των ζώων που θανατώνονται λόγω της προσβολής τους από την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών ενώ επισημαίνει ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα.
Στην ίδια ανακοίνωση υπάρχει επίσης αναφορά σχετικά με το αν τα χρήματα που ακούγεται πως διαθέτει ο Δήμος Αλεξάνδρειας (€25.000) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καύση των συγκεκριμένων ζώων αλλά και η επισήμανση ότι αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση της κατάστασης είναι η Π.Ε. Ημαθίας.
Η ανακοίνωση της Π.Ε. Ημαθίας είναι η ακόλουθη:
“Με αφορμή νέα δημοσιεύματα, σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των ζώων που θανατώνονται εξ’ αιτίας της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών (ΟΔΒ), η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας ενημερώνει όσους καλόπιστα ανησυχούν (για όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το θέμα για άλλους σκοπούς θα ήταν μάταιο) ότι:
α) Η ΟΔΒ όπως έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί, ΔΕΝ μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα.Κατά συνέπεια, ακόμα και αν στην περιοχή πλησιάσει κάποιο οικόσιτο ζώο (π.χ. πρόβατο), μολονότι αυτό δεν είναι πιθανό, αφού στο χώρο έχει μόνο καλάμια από θερισμένο σιτάρι, ΔΕΝ πρόκειται να προσβληθεί.
β) Για το ερώτημα, «τι έγινε στο Δήμο Βεροίας;» απαντούμε ότι:
- 232 ζώα τάφηκαν με τον ίδιο τρόπο που σχεδιάστηκε στην Κυψέλη, σε περιοχή του Δήμου Βεροίας • 33 ζώα αποτεφρώθηκαν, με έξοδα του Βοοτροφικού Συλλόγου.
Στο Δήμο Νάουσας, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κρούσμα της νόσου.
γ) Το επιχείρημα ότι «θα μολυνθούν οι πηγές που βρίσκονται κάτω από το σημείο ταφής, είναι παντελώς αβάσιμο. Για τους δύσπιστους, παραπέμπουμε στη σχετική έκθεση του Γεωλόγου κ. Μπαρμπαρούση.
Αυτό ήδη κρίθηκε και δικαστικά, μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλε στο Δικαστήριο η Ι.Μ. Αγ. Αθανασίου Σφήνιτσας, με την απόρριψη του αιτήματος προσωρινής διαταγής που υπέβαλε, που να απαγορεύει στην Π.Ε.Η. να προχωρήσει στην ταφή των θανατουμένων ζώων.
δ) Ο κίνδυνος για το ζωικό κεφάλαιο των βοοειδών, όχι μόνο της Ημαθίας αλλά και της Πιερίας, στην οποία ακόμα δε διαπιστώθηκε κρούσμα της νόσου, είναι τεράστιος.
Αυτό ας ληφθεί υπ’ όψη από αυτούς που θέλουν τα σκουπίδια τους στην αυλή του διπλανού σπιτιού.
ε) Όσο για το επιχείρημα ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας έχει μαζέψει ένα σημαντικό ποσό που θα διαθέσει για την αποτέφρωση των θανατουμένων ζώων, επισημαίνουμε ότι, ακόμα και αν μαζευόταν τέτοιο ποσό, (οι 25.000 ευρώ που ακούστηκαν επαρκούν μόλις για 50-60 ζώα) ΔΕ θα μπορούσε να διατεθεί, αφού, με τις ισχύουσες διατάξεις, ΔΕΝ μπορεί να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο τέτοια δαπάνη, για θέμα που δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου, σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
ΚΟΥΒΑΚΑΣ ΚΟΣΜΑΣ – ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ – Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ”