Στις 19 Ιουλίου είχαμε κάνει μια αναφορά σε ένα θέμα που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν το μάθαμε, με μια ανάρτηση που είχε τίτλο “Ύδατος το ανάγνωσμα” (ΕΔΩ). Ρωτώντας τη μέρα εκείνη – γιατί τι θέμα συζητούνταν ήδη επί μια εβδομάδα, μάθαμε ότι μια μελέτη που στην αρχή της κόστιζε περίπου 2.900 ευρώ στο τέλος έφτασε να κοστίζει δυόμισι μύρια!
Από τότε δεν βρέθηκε ο χρόνος να ασχοληθούμε με το θέμα και να το παρουσιάσουμε, “έρχεται” όμως ο Τ. Τασιόπουλος με άρθρο του και αναφέρεται σε αυτό.
Το άρθρο είναι το εξής:
“Ένας ανήξερος μεταξύ μας”
Την Τρίτη 12/7/2016 στους διαδρόμους του δημαρχείου Αλεξάνδρειας και εν όψει της συζήτησης στην οικονομική επιτροπή, για πολλοστή φορά, της “ΕΚΔΟΣΗΣ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ” που αξιώνει η “ΡΟΪΚΟΣ ΑΕ” κατά του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ποσού συνολικού ύψους 140.205,64 ευρώ πλέον νομίμων τόκων, βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο κ. Κ. Βενιόπουλος ως μέλος της Επιτροπής και κάποιος δημόσια γράφων που παριστάνει τον δημοσιογράφο.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο “δημοσιογράφος” απευθυνόμενος στον Κ. ΒΕΝΙΟΠΟΥΛΟ ζητάει να τεθεί στον πρόεδρο της οικονομικής επιτροπής – πολύ σωστά- προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες για το “τι συμβαίνει με τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ”.
Ο ερωτώμενος σύμβουλος – παρ ότι επί θητείας του και στον ΣΥΝΔΕΣΜΟ αλλά και ως αντιδημάρχου ΑΛΕΞ/ΡΕΙΑΣ είχε εκδοθεί από την ΡΟΪΟΚΟΣ ΑΕ και άλλη ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (500.000,00 ευρώ) και άρα γνώστης της ιστορίας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για το τι γίνονταν στα χρόνια της κακοδιοίκησης του εν λόγω ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, ζητάει να μάθει… το ιστορικό της ΜΕΛΕΤΗΣ παριστάνοντας τον ανήξερο σε απροκάλυπτη συμπαιγνία ενώ ως εκ των θέσεών του ήταν ή έπρεπε να είναι πολύξερος.
Όπως είναι γνωστό στις αρχές Μαρτίου του 2013 το ιστορικό της κακοδιαχείρισης του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ συζητήθηκε στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ και υπήρξε και αναλυτική ενημέρωση προς όλο τον τοπικό τύπο – με συνημμένα όλα τα έγγραφα- και όσες εφημερίδες ήθελαν τότε να πληροφορήσουν τους δημότες έκαναν σχετικά δημοσιεύματα (2 Μαρτίου) ενώ μία που ήταν συντεταγμένη – για ποιο λόγο άραγε ; – με την τότε διοίκηση έκανε την πάπια.
Επαναλαμβάνεται και σήμερα ότι μαζί με τον συνειδητοποιημένο δημότη πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και η τοπική ηγεσία. Να ξεχάσει δηλαδή τις κακές συνήθειες που οδήγησαν τα πράγματα στον στραβό δρόμο – πράγμα που δεν γίνεται- να δει σε ποιο σημείο άρχισε το σαράκι της διαφθοράς, της λούφας και της τζάμπα μαγκιάς που διαβρώνουν όλα τα καλά στοιχεία.
Τώρα, σ’ ότι αφορά την ιστορία της σύνταξης ΠΟΛΛΩΝ χρυσοπληρωμένων αχρείαστων ΜΕΛΕΤΩΝ που παρήγγειλε ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ υπάρχει όντως μια πικρή ιστορία με γνωστούς πρωταγωνιστές φίλους και κατά καιρούς συνοδοιπόρους των απορούντων.
Λοιπόν για να είναι έτοιμος ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ προκειμένου να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ της Ε.Ε. το 1998, η τότε διοίκηση (Τασιόπουλος Αναστάσιος πρόεδρος) συντάσσει τεχνοοικονομική ΜΕΛΕΤΗ αντί 990.000 δρχ ήτοι 2.905,00 ευρώ (υπ’ αριθμ’ 98/1998 απόφαση – Ανάδοχος ΑΤΕ Αρδεύσεων – Αποχετεύσεων). Νωρίτερα εξασφάλισε με την υπ’ αριθμ’ 3820/1997 απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου Ημαθίας “άδεια χρήσης νερού” από τις πηγές “Έξι Βρύσες” για 10 χρόνια, ήτοι μέχρι το 2007.
Με όπλο τα παραπάνω εντάσσεται προς κατασκευή το έργο “επέκταση δικτύου ύδρευσης Συνδέσμου Αλεξάνδρειας και κοινοτήτων περιοχής” στο Π.Δ.Ε στην ΣΑΕΠ 008/2 στο Γ’ Διαρθρωτικό πακέτο 2000/2006 με κωδικό 9908519 και προϋπολογισμό δυο δις -2.000.000.000 δραχμές (αριθ. εγγράφου 6484/24.11.99).
Ενώ όμως υπάρχουν αυτά στο συρτάρι και αντί να προχωρήσουν – οι νέοι στην διοίκηση (πρόεδρος Δριστάς -Νομάρχης Σπάρτσης) σε πράξεις, υπογράφουν στις 13/4/2000 Προγραμματική Σύμβαση όχι για επικαιροποίηση της παλιάς μελέτης, αλλά για σύνταξη ΝΕΑΣ από την Κ/ Ξ ΚΑΡΑΤΖΑΣ αντί του ποσού των 128.475,00 ευρώ μαζί με το Φ.Π.Α.
Η Κ/Ξ Καρατζάς συντάσσει ΝΕΑ μελέτη αλλά εν τω μεταξύ πρόεδρος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ αναλαμβάνει ο κ. Φώτης Δημητριάδης ΚΑΙ στις 26/11/2003 ΑΝΑΘΕΤΕΙ στην “ΡΟΪΚΟΣ ΑΕ” με την υπ’ αριθμ’ 20 απόφαση σύνταξη ΝΕΑΣ μελέτης αντί του ποσού των 746.130,00 ευρώ μαζί με το Φ.Π.Α.
Σημειωτέον ότι από την συνεδρίαση απουσίαζαν 14 !! σύμβουλοι. Γιατί άραγε;
Η Κ/Ξ Καρατζάς προφανώς θιγόμενη οδηγεί την υπόθεση στα δικαστήρια και τις επιδικάζονται 200.000 ευρώ, γίνεται όμως εξωδικαστικός συμβιβασμός αντί του ποσού των 124.950 ευρώ μαζί με το Φ.Π.Α.
Πέντε μέρες μετά, δηλαδή στις 21/2/2006, ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ με ΝΕΟ πρόεδρο τον κ. Κ.ΚΑΡΕΛΗ υπογράφει συμπληρωματική Σύμβαση παρ’ ότι έληξε η “ άδεια χρήσης νερού”, με την “ΡΟΪΚΟΣ” και με την 27/2008 απόφαση εγκρίνεται ο δεύτερος Συγκριτικός Πίνακας που ανεβάζει την προβλεπόμενη δαπάνη σε 1.428.000,00 ευρώ και στην συνέχεια ο 3ος Συγκριτικός Πίνακας (22.4.09) που μαζί με το ΦΠΑ και τις αναθεωρήσεις τιμών, εξακοντίζει το ποσό στα ύψη των 2.332.400 ευρώ.
Άρα ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ξόδεψε 2.588.730 ευρώ για την σύνταξη ΜΕΛΕΤΗΣ(2905,00 ΑΤΕ Αρδεύσεων + 128.475 Κ/Ξ Καρατζάς + 124.950 ευρώ Εξωδικαστικός Συμβιβασμός +2.332.400 ευρώ “ΡΟΪΚΟΣ ΑΕ) και διαβάζοντας προσεκτικά ο επιμελής αναγνώστης τα παραπάνω προφανώς αντιλαμβάνεται και την ιστορία της ΜΕΛΕΤΗΣ και κυρίως την συμπαιγνία ερωτώντος και ερωτώμενου στους διαδρόμους του δημαρχείου και προπαντός τους συνειρμούς που προκαλεί η ερώτηση του απορούντος και ανήξερου κ. ΒΕΝΙΟΠΟΥΛΟΥ αφού από μια απλή ανάγνωση προκύπτει ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει σε όλη την μπάντα πολιτικών και δημοσιογράφων που ανήκουν στο ίδιο “σόι”, το οποίο “δημοσιογραφικά” παρέμεινε και παραμένει ανενόχλητο και προστατευμένο καθώς ακόμα και για μια ξεκαθαρισμένη περίπτωση ΦΠΑ του τέως δήμου Πλατέος ΔΕΝ “εγκαλείται” έστω χωρίς έρεισμα ο επικεφαλής τέως δήμαρχος αλλά πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης, για τον οποίο βέβαια ισχύει το ρητό ότι: τα ξερά σκατά στον τοίχο δεν κολλάνε.
Τάσος Τασιόπουλος
ΥΓ1. Μια περσική παροιμία λέει πως ένα άστρωτο τραπέζι έχει ένα κουσούρι ,ενώ ένα στρωμένο άπειρα, και προφανώς αυτά πολλαπλασιάζονται όταν σταματήσει το δούναι – λαβείν κάτω από το τραπέζι. Αυτό προφανώς ισχύει όσο καιρό αντέχουν τις επιθέσεις άλλοτε φιλίας και άλλοτε έχθρας οι διαχειριζόμενοι δημόσιο χρήμα.
ΥΓ2. Στον δήμο “ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ” του Νομού “ΚΑΤΣΕ ΚΑΛΑ” για μια ολόκληρη θητεία οι διοικούντες πέρασαν ζάχαρη καθώς το μοναδικό έντυπο ενός λαδοποντικαρά ξεχνούσε εντός των τειχών, όσα καταγγέλλονταν από την αντιπολίτευση, καθώς οι λαδοποντικαράδες κάνουν πολιτική εναντίων όσων δεν γουστάρουν ή δεν λαδώνουν και όχι για να διορθωθούν τα στραβά της πολίτικης των δημάρχων. Ευτυχώς που ο δήμος μας βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από τον δήμο ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ και δεν κόλλησε το μικρόβιο.
Και ευτυχώς που προς το παρόν τα πολλά λάθη του δημάρχου δεν έχουν σχέση με το μικρόβιο.
ΥΓ3. Από το “Αλεξάνδρεια – Γιδάς” πληροφορήθηκα ότι είμαι μεταξύ των εγκαλούμενων δημάρχων (Γκυρίνης- Δριστάς-Τασιόπουλος) για το ότι η Αλεξάνδρεια δεν έχει την απαιτούμενη προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ. Εκτός ότι στον δήμο Αλεξάνδρειας υπάρχουν άλλοι περισσότερο υπεύθυνοι από τους Γκιρίνη -Δριστά –Τασιόπουλο, στον δήμο Αντιγονιδών όπου για μια τετραετία είχα την ευθύνη και στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ όπου είχα την τιμή του πρώτου προέδρου είμαι έτοιμος να ξεναγήσω τον οποιονδήποτε. Στον φίλο μου Ν. Παντσιόπουλο δηλώνω συμμετοχή στην εκδήλωσή τους.