Διαρκείς συσκέψεις πριν και μετά την πασχαλινή περίοδο πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, αλλά και της προστασίας της κτηνοτροφίας από την πανώλη, την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα σε εκπροσώπους της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…
και εκπροσώπους των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Περιφερειών Αν. Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας μεταξύ άλλων συζητήθηκε η δυνατότητα επέκτασης του εμβολιασμού στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας με σκοπό τη δημιουργία βιολογικού φραγμού.
Μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκαν οι εμβολιασμοί των βοοειδών σχεδόν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Για την αντιμετώπιση της νόσου εφαρμόζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης (Υ.Α. 258933/ 05.08.2008 – ΦΕΚ 1662 Β΄, 2008) καθώς και μέτρα που περιγράφονται αναλυτικά στις εγκυκλίους 4092/116279/23-10-2015 και 353/12885/29-01-2016 και αφορούν όλη την Επικράτεια, οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ (www.minagric.gr, Αγρότης-Επιχειρηματίας, Κτηνοτροφία, Βοοειδή, Ασθένειες Βοοειδών, Οζώδης Δερματίτιδα).
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Αντπεριφέρειας Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής επισημαίνονται τα ακόλουθα:
1.Η συμβολή των κτηνοτρόφων, εμπόρων και μεταφορέων είναι επιβεβλημένη για την αποτροπή της επέκτασης του νοσήματος στις υπόλοιπες περιοχές.
2.Τα μέτρα βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να ενισχυθούν.
3.Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τις Κτηνιατρικές Αρχές αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για την πρόληψη της επέκτασης του νοσήματος.
Έπειτα από ενημέρωση του ΥΠΑΑΤ, γνωστοποιήθηκε στην αρμόδια Αντιπεριφέρεια ότι στη γειτονική Τουρκία πέρα από την οζώδη δερματίτιδα η οποία πλήττει τη χώρα μας με ανυπολόγιστες συνέπειες, βρίσκονται σε εξέλιξη επιζωοτίες νοσημάτων που έχουν σοβαρότατες συνέπειες στην κτηνοτροφία όπως η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, η
ευλογιά των αιγών και των προβάτων η οποία έπληξε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2013 και το 2014 και ο αφθώδης (υπάρχουν ενημερωτικά φυλλάδια και αφίσες στο www.minagric.gr, Αγρότης-Επιχειρηματίας, Κτηνοτροφία, Αιγοπρόβατα, Ασθένειες αιγοπροβάτων-ασθένειες βοοειδών-ασθένειες χοίρων).
Στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης των ανωτέρω νοσημάτων τα μέτρα βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αποτελούν το πρώτο στάδιο αναχαίτισης της εισόδου αυτών. Επιγραμματικά επισημαίνονται τα παρακάτω τα οποία ούτως ή άλλως οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να εφαρμόζουν:
-Περίφραξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
-Απολυμαντική τάφρος στην είσοδο-έξοδο των εκμεταλλεύσεων.
-Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εκμεταλλεύσεων.
-Τακτική απεντόμωση, μυοκτονία στις εκμεταλλεύσεις καθώς και καταπολέμηση εξωπαρασίτων και χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα.
-Περιορισμός της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων. Ιδιαίτερη προσοχή σε οχήματα που επισκέπτονται άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
-Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
-Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
-Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής.
-Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εκμεταλλεύσεις.
-Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων.