Από την “Εστία Ρουμλουκιωτών” ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:
“Μετά από σύμβαση μίσθωσης, που υπογράφηκε μεταξύ των ιδιοκτητριών κ. Ιωάννας Παπαχριστοπούλου – Βετσοπούλου, κ. Μαίρης Βετσοπούλου και της «Εστίας Ρουμλουκιωτών», η χρήση του οικοπέδου του κονακιού περιήλθε στo σωματείο μας.
Η σημαντική αυτή εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που προ ετών είχε αναλάβει ο γνωστός ιστορικός – λαογράφος συγγραφέας της πόλης μας,και μέλος του σωματείου μας κ. Γιάννης Μοσχόπουλος, ο οποίος, γνωρίζοντας την από παλιά εκδηλωθείσα διάθεση των κληρονόμων του αείμνηστου γιατρού και δήμαρχου Δημήτριου Βετσόπουλου, ……
…να βρεθεί τρόπος, ώστε να χρησιμοποιηθεί υπέρ των κατοίκων της Αλεξάνδρειας αυτό το ιστορικό τοπόσημο της πόλης μας, ήρθε ξανά σε επαφή με τις ιδιοκτήτριες και μετά από αρκετά τηλεφωνήματα, αλληλογραφία και μετάβασή του στην Αθήνα, χάρη στην σταθερή διάθεση προσφοράς των ιδιοκτητριών, το θέμα έφτασε σε θετικό για τον τόπο αποτέλεσμα.
Η «ΕΣΤΙΑ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙΩΤΩΝ» ευχαρίστησε ήδη εγγράφως τις ιδιοκτήτριες για την ευεργετική προσφορά τους και ακολούθως μέλη του Δ.Σ. της και ο Ι. Μοσχόπουλος επισκέφθηκαν τον Δήμο, όπου ενημέρωσαν πρώτα τον κ. Δήμαρχο Αλεξάνδρειας και τον επικεφαλής της Κ.Ε.Δ.Α. Η Δημοτική αρχή αγκάλιασε με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό τις παραπάνω ενέργειες, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την εξέλιξη και δήλωσε, ότι θα συνδράμει με άμεση τεχνική βοήθεια το έργο του καθαρισμού του οικοπέδου και της εν γένει αξιοποίησής του υπό την επίβλεψη μηχανικού του σωματείου.
Επιθυμία των ιδιοκτητριών και πρώτος στόχος της ΕΣΤΙΑΣ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙΩΤΩΝ είναι το οικόπεδο του κονακιού να χρησιμοποιηθεί για την τέλεση υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων από κάθε φορέα του Δήμου και όλων των ενδιαφερόμενων συλλόγων της πόλης.
Είναι γνωστό, ότι το παραπάνω ακίνητο αποτελεί μέρος της ιστορίας του Γιδά – Αλεξάνδρειας, αφού κτίσθηκε το 1904, στις 18-10-1912 εκεί διανυκτέρευσε ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός του σώματος που απελευθέρωσε τον Γιδά, κι ακολούθως έγινε ιδιωτική κατοικία του μοναδικού γιατρού της περιοχής Δ. Βετσόπουλου, της συζύγου του (η οποία ήταν το γένος Παπαγεωργίου, της ονομαστής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, συγγενής των οικογενειών Ζάννα και Μελά) και της οικογένειάς τους, ενώ η κ. Μαίρη Βετσοπούλου διέπρεψε ως φιλόλογος στο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας και άφησε άριστες αναμνήσεις στους μαθητές της.
Ευχή μας είναι, το ακίνητο αυτό να αποτελέσει ένα νέο πολιτιστικό σημείο αναφοράς της πόλης, ενώ με μεγάλη χαρά θα υποδεχθούμε τις κ. ιδιοκτήτριες, σε μία από τις πρώτες εκδηλώσεις μας, για να τιμηθούν από το λαό της Αλεξάνδρειας, ως αξιοι συνεχιστές του ευεργετικό έργο του πατέρα τους.
ΕΣΤΙΑ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙΩΤΩΝ / 03-04-2016