Κατηγορίες
Δήμος Αλεξάνδρειας Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας - τοπική πολιτική προσφυγικό - μεταναστευτικό

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας: συζήτηση για το προσφυγικό, ένταση για τη διαδικασία και αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης (VIDEO)

– Γκυρίνης, στη συνεδρίαση: «Οι ακραίες φωνές μόνο πανικό και σύγχυση μπορούν να φέρουν (…) τα 8 σημεία που απαιτούμε ως Δήμος (…) αν δεν τηρηθούν τα παραπάνω εμείς είμαστε απέναντι»

– Βενιόπουλος, εκτός συνεδρίασης – σε δήλωσή του: «Η θέση του συνδυασμού μας είναι ξεκάθαρη: δεν θέλουμε αυτούς τους ανθρώπους εδώ, γιατί φοβόμαστε»

Στον τίτλο περιγράφεται πλήρως αυτό που συνέβη το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Κατά την τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου, υπό το πρίσμα των εξελίξεων που «τρέχουν» με ρυθμό ταχύτερο από τον προβλεπόμενο (ήδη συνεργεία βρίσκονται εντός του στρατοπέδου του «722» και εκτελούν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου) και εν μέσω έντασης που προκλήθηκε για τη διαδικασία, συζητήθηκε το θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων στα όρια του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Η προσέλευση των δημοτών ήταν μεγάλη, παρά το γεγονός ότι δεν είχε προηγηθεί οποιαδήποτε ανακοίνωση για συζήτηση του θέματος. Το θέμα το εισήγαγε προς συζήτηση στο συμβούλιο ο Δήμαρχος, όπως εκ του νόμου δικαιούται να πράξει.

dimot.symv 20160323 - 01

dimot.symv 20160323 - 02

dimot.symv 20160323 - 04

Στο δια ταύτα:

συζήτηση έγινε, απόψεις (ακόμη και δημοτών που τους δόθηκε ο λόγος) ακούστηκαν, σύμβουλοι είπαν και αυτοί τη δική τους άποψη.

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από την αποχώρηση απ’ την αίθουσα της δημοτικής ομάδας της μείζονος αντιπολίτευσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο και το χρόνο που η συζήτηση εισήχθη στο ΔΣ. Πολύ κακό για το τίποτε και για τα διαδικαστικά, αφού το θέμα «καίει» και οι εξελίξεις «τρέχουν», οπότε ίσως θα ήταν προτιμότερο να παραμείνει στην αίθουσα η ομάδα και να εκφέρουν τα μέλη της την άποψή τους.

dimot.symv 20160323 - 21

dimot.symv 20160323 - 17

dimot.symv 20160323 - 13

dimot.symv 20160323 - 16

Το παραπάνω, παραμονή δηλαδή στην αίθουσα και ανάπτυξη της άποψής του, έκανε ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Αλευράς, ο οποίος μπορεί μεν να διαμαρτυρήθηκε για το διαδικαστικό, όμως παρέμεινε στην αίθουσα και συμμετείχε στη συνεδρίαση.

ds20160323-1

Κατά τη συνεδρίαση ο λόγος δόθηκε και σε δημότες, οι οποίο στο σύνολο τους και επί της αρχής τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας κέντρο φιλοξενίας – εκφράζοντας ο καθένας τις ανησυχίες του που καταγράφηκαν και σίγουρα θα ληφθούν υπόψη:

στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θ. Μπόζιαρη, στον αντιπρόεδρο Γ. Τσαρτσάνη (οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το κατά πόσο θα είναι δεσμευτικά όσα ο Δήμος θα ζητήσει να ισχύσουν για τη λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας), στον πρόεδρο του ΓΑΣ Αλεξάνδρειας Στ. Παπαγερίδη (που εστίασε περισσότερο στο θέμα της υγιεινής του χώρου, ο οποίος εφάπτεται του χώρου άθλησης εκατοντάδων παιδιών), στην Τ. Μουσκεφτάρα (της Αντιφασιστικής – Αντιρατσιστικής  Πρωτοβουλίας), στον Βασ. Δελιόπουλο.

Εκτός αίθουσας ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Βενιόπουλος δήλωσε στον Τ. Καμπάνη: «Η θέση μας, η θέση του συνδυασμού μας είναι ξεκάθαρη: δεν θέλουμε αυτούς τους ανθρώπους εδώ, γιατί φοβόμαστε. Η τοπική κοινωνία ανησυχεί ιδιαίτερα τι θα γίνει με το θέμα της ασφάλειας, τι θα γίνει με το θέμα της υγείας, τι θα γίνει με τον αριθμό – πόσοι θα έρθουν εδώ; Για πόσο καιρό θα μείνουν εδώ;» – δείτε όλη τη δήλωση:

Ξεχωριστή ήταν η παρέμβαση – τοποθέτηση του Γ. Απατσίδη, ο οποίος φιλοξενεί σε αγρόκτημά του εδώ και καιρό 2 οικογένειες Σύριων προσφύγων.

dimot.symv 20160323 - 32Αναφερόμενος στο θέμα είπε μεταξύ άλλων: «…πιστεύετε ότι είναι πολύ διαφορετικοί από εμάς; Έχουνε κάτι ξεχωριστό, έχουν τέσσερα χέρια, εφτά πόδια; Είναι όπως εμείς! Τους γέννησε μια μάνα και ένας πατέρας. Και κάποιοι τους μεγαλώσαν. Πολλοί από αυτούς ζούσαν πάρα πολύ καλά, πιθανόν καλύτερα και από εμάς, πριν συμβούν αυτά που συνέβησαν στην πατρίδα τους.

Έχω να σας πω το εξής λοιπόν, και δεν θέλω να πω πολλά: οι δυσκολίες για να συνυπάρξεις μαζί τους είναι πολλές. Δεν είναι σαν άλλους γειτονικούς λαούς. Και δεν είναι και μόνο η θρησκεία.  Είναι άλλη η κουλτούρα τους. Γενικά, υπάρχει μια δυσκολία στην επικοινωνία. Παρόλα αυτά, θέλω να σας πω ότι εάν είχα ένα σπίτι ακόμη θα έπαιρνα άλλους δεκατέσσερις γνωρίζοντας αυτά τα παιδιά. Σας ζητάω λοιπόν – και ζήτησα να είμαι πρώτος – να είστε προσεκτικοί σε αυτά που θα πείτε, γιατί καταγράφονται και μένουν.»

Βίντεο – τοποθετήσεις: