Πόσο τυχαία μπορεί να είναι η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο 2021 και στην πενταετία που «χρειάζεται» για να βγει η χώρα από τη δίνη στην οποία βρίσκεται (πλέον και με ευθύνη της δικής του Κυβέρνησης, αφού το 2015 δεν είναι και τόσο μακριά ώστε να το ξεχάσουμε…) ;;;
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε στο μήνυμά του το 2016 ως “έτος της ανάκαμψης και της ανασυγκρότησης”, θα πρέπει όμως να σταθούμε σε δυο σημαντικά σημεία του μηνύματος:
α) στο ότι στην αμέσως επόμενη σειρά κάνει αναφορά σε “τέλος της επιτροπείας και την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας”, άρα έχουμε μια ακόμη επίσημη παραδοχή πως η χώρα τελεί υπό επιτροπεία και η εθνική της κυριαρχία έχει τεθεί προ πολλού εν αμφιβόλω
β) για το επόμενο διάστημα αναφέρει πως “μπαίνουμε στην επόμενη πενταετία της αναγέννησης της πατρίδας μας (….) Ώστε σε πέντε χρόνια από σήμερα, που θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, να έχουμε οικοδομήσει μια Ελλάδα, όπως αξίζει στην ιστορία της και στο λαό της.“.
Έχουμε δηλαδή την προαναγγελία μιας ακόμη πενταετίας που μπορεί μεν να χαρακτηρίζεται ως «πενταετία αναγέννησης» αλλά που σίγουρα και για όσο η χώρα τελεί υπό επιτροπεία δεν θα είναι αυτό που όλοι αναμένουμε.
Παρά τα όσα λέγονται, όλοι γνωρίζουν πως έτσι όπως μπλέξαμε 5 χρόνια είναι λίγα. Θα είναι 50 και βλέπουμε…
Ήδη 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης είναι πολλά και έχουν ξετινάξει την οικονομία και ξετινάζουν την κοινωνία σε καθημερινό επίπεδο. Μια ακόμη πενταετία, με αυτούς τους ρυθμούς, θα σημάνει την διάλυση των πάντων στη χώρα και τη μετατροπή αυτού που απέμεινε σε ένα πανέμορφο προτεκτοράτο κάπου στην απόληξη της χερσονήσου του Αίμου.
—-
Θα πρέπει να αντιληφθούμε κάτι κάποτε: ένα Κράτος δεν είναι εταιρία που λειτουργεί με σκοπό τα κέρδη. Ίσως να χρειάζεται πολλές φορές να λειτουργήσει ως τέτοια (π.χ. στις υπό τον έλεγχό του επιχειρήσεις), όμως πρώτιστος σκοπός του είναι αυτό που αναφέρει το Σύνταγμα – στο 2ο άρθρο του: “O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας”.