Στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε το… αυτονόητο: δόθηκε μια συνέντευξη από κάποιον αιρετό η οποία σχετίζονταν με το τι παρέλαβε αυτός και ο τομέας στον οποίο είναι επικεφαλής αλλά και το τι έπραξε ο ίδιος τους τελευταίους 14 μήνες της δικής του θητείας.
Απολογιστικού τύπου λοιπόν η ενημέρωση που παραχώρησε χθες στα τοπικά ΜΜΕ ο Μόσχος Κυτούδης, πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αλεξάνδρειας, που πλαισιώνονταν από 2 ακόμη μέλη της, τους συμβούλους Γιάννη Κιρκιλιαννίδη και Δημήτρη Ράπτη.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρθηκαν, η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο που ανέλαβε βρήκε μια απογοητευτική κατάσταση – και να σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για έναν Δήμο που «πλασσάρονταν» από πολλούς ως ένας εκ των… νοικοκυρεμένων.
Οι οφειλές προς προμηθευτές των σχολείων ανέρχονται συνολικά στα 120.000 ευρώ, πολλές δε από αυτές αφορούσαν συναλλαγές που έγιναν το 2011. Τα χρέη που δημιουργήθηκαν έχουν να κάνουν τόσο με προμήθεια αναλωσίμων, χαρτικών κλπ όσο και με οφειλές προς τον ΟΤΕ για τις τηλεφωνικές συνδέσεις των σχολείων.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής με την προηγούμενη Διοίκηση, τόσο στο θέμα των διαδικαστικών (αλλαγές προέδρων κλπ) όσο και στο θέμα των ουσιαστικών/καθημερινών που έχει να αντιμετωπίσει.
Εν ολίγοις, όπως ειπώθηκε:
• πλέον το σύνολο των πληρωμών – ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014 (προτού δηλαδή την επιβολή των capital controls) – γίνεται με μεταφορές χρημάτων και όχι με αναλήψεις μετρητών
• έγιναν εξοφλήσεις των οφειλών της Επιτροπής προς προμηθευτές, ΟΤΕ κλπ. Το ύψος των οφειλών έφτανε περίπου τις 120.000 ευρώ.
• έγιναν αλλαγές στον τρόπο της προμήθειας του πετρελαίου. Πλέον γίνεται χρήση πρωτοκόλλου παραλαβής πετρελαίου το οποίο υπογράφεται ταυτόχρονα από τον εκάστοτε πρόεδρο της τοπικής κοινότητας και τους διευθυντές σχολείων και στη συνέχεια υποβάλλεται στην Επιτροπή για να πληρωθεί.
• έγιναν παρεμβάσεις διαφόρων τύπων σε σχολεία και θα συνεχίσουν να γίνονται (κάγκελα, σκεπές κλπ)
• αγοράστηκαν φωτοτυπικά και υπολογιστές για να εξοπλιστούν τα σχολεία ενώ ορισμένα από τα αναλώσιμα (π.χ. χαρτί) αγοράζονται κεντρικά με σκοπό την επίτευξη καλύτερης τιμής.
Απαντώντας σε ερωτήσεις τόσο ο πρόεδρος όσο και τα μέλη της Επιτροπής ανέφεραν πως όντως υπάρχει πρόβλημα με τον προμηθευτή του πετρελαίου – χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα σχολεία θα μείνουν χωρίς θέρμανση – αλλά το πρόβλημα έχει να κάνει με τον ίδιο τον προμηθευτή, στον οποίο έχει σταλεί και επιστολή.
Σε διευκρινιστική ερώτηση, αναφέρθηκε πως τα τιμολόγια πληρώνονται στην ώρα του γιατί τα χρήματα είναι διασφαλισμένα και πως το θέμα θα πάει έτσι μέχρι να βγει ο χειμώνας γιατί πιθανή αλλαγή προμηθευτή σημαίνει εκ νέου διαγωνισμό (άρα χάσιμο χρόνου και κίνδυνο μέχρι να βγει ο χειμώνας να μείνουν τα σχολεία χωρίς πετρέλαιο).
Σε άλλη ερώτηση που έγινε, τα μέλη της Επιτροπής διευκρίνισαν πως δεν υπάρχει πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής από την προηγούμενη Επιτροπή, ενώ η διαχείριση γίνεται κεντρικά λόγω του μεγάλου αριθμού των σχολείων που εποπτεύει η Δημοτική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της προσπάθειας να μπει μια σειρά.
Ο πρόεδρος ευχαρίστησε εκ μέρους της Επιτροπής τόσο τον δήμαρχο όσο και τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας για τη βοήθεια τους προς την Επιτροπή στο οικονομικό θέμα και για την παραχώρηση του ποσού που απαιτούνταν για να εξοφληθούν τα χρέη της.
Στα ευχάριστα που ακούσαμε και πρέπει να σημειώσουμε είναι αυτό που αναφέρθηκε για το Ειδικό Δημοτικό – Νηπιαγωγείο της Αλεξάνδρειας, το οποίο θα αποκτήσει και νέες αίθουσες, πλήρως εξοπλισμένες, ακριβώς απέναντι από εκεί που βρίσκεται σήμερα. Ενώ όπως ειπώθηκε, για το μέλλον υπάρχει στο σχεδιασμό (αν το επιτρέψουν τα οικονομικά του Δήμου) το Ειδικό Σχολείο να αποκτήσει τον δικό του χώρο.