Εντυπωσιακά στοιχεία κατέγραψαν φέτος οι επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης ως προς την αναπαραγωγή των πουλιών, στο πλαίσιο του έργου της παρακολούθησης των ειδών του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, καθώς διαπιστώθηκε το φώλιασμα έξι νέων ειδών στο Πάρκο, ενώ τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ζευγαριών στην μεικτή αποικία του Δέλτα Αξιού!
Ειδικότερα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα διαπιστώθηκε αναπαραγωγή του αργυρογλάρονου και του καρατζά. Επίσης, για πρώτη φορά στην περιοχή διαπιστώθηκε η αναπαραγωγή μαυρογλάρονου, ενώ η αναπαραγωγή του μουστακογλάρονου είχε καταγραφεί στον Αλιάκμονα τη δεκαετία του 1980.
Από την οικογένεια των ερωδιών ο γελαδάρης δεν είχε φωλιάσει στην περιοχή από το 1991 και ο αργυροτσικνιάς από το 1988. Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο».
Όσον αφορά τη μεικτή αποικία του Αξιού, σύμφωνα με τη βιολόγο του Φορέα Διαχείρισης, Έυα Κατράνα, κατά τη φετινή χρονιά τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ζευγαριών πουλιών. Τα πουλιά που αναπαράγονται στην περιοχή επεκτάθηκαν σε νέα νησίδα του ποταμού, δημιουργώντας 2.826 φωλιές, από 860 φωλιές το 2014! Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη αποικία πουλιών είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, μαζί με αυτή της Κερκίνης και του Αμβρακικού. Συνολικά στην περιοχή έχουν καταγραφεί 295 είδη πουλιών, περισσότερα από τα δύο τρίτα των ειδών που υπάρχουν στη χώρα.
Ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν και από το έργο της παρακολούθησης των υπόλοιπων ειδών πανίδας και χλωρίδας. Σύμφωνα με τη δρ. βιολογίας Λυδία Αλβανού, οι ερευνητές των θηλαστικών διαπίστωσαν ότι στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου ζουν 13 είδη νυχτερίδων, ενώ μέχρι τώρα ήταν γνωστή η παρουσία ενός είδους. Ακόμη, καταγράφηκαν νέα είδη ασπονδύλων, για παράδειγμα δύο νέα είδη λιβελούλας. Συνολικά, από τα μέχρι τώρα δεδομένα, στο Πάρκο ζουν 40 είδη θηλαστικών, 18 είδη ερπετών, 9 είδη αμφιβίων, 37 είδη ψαριών, 7 προστατευόμενα είδη ασπονδύλων, ενώ επίσης έχουν καταγραφεί έως τώρα 350 είδη και υποείδη φυτών.