Κατηγορίες
διεθνή Επιτροπεία Οικονομία

Έως 86 δισ. ευρώ από το 3ο Μνημόνιο – μέχρι 25 στις τράπεζες

eugrouptsakalotos«Έκλεισε» και… επιμερίστηκε το ποσό που θα δοθεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup που τελικά έγινε με τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων και όχι με τηλεδιάσκεψη.

Η χθεσινή εξέλιξη απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας-«γέφυρα» ενώ πολιτικά αυτό σημαίνει πολλά τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Το Μνημόνιο, εκτός από τα… πολυπόθητα ευρώ περιλαμβάνει μία σειρά δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, τη στιγμή που δεν προβλέπεται οριστική διευθέτηση για το ζήτημα του δημόσιου χρέους, ενώ παραμένει αμφίβολη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Το συνολικό ποσό μπορεί να φτάσει τα 86 δισ. ευρώ και σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και (έως) 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

Η πρώτη δόση του προγράμματος θα είναι 26 δισ. ευρώ και θα χωριστεί σε 2 μικρότερες δόσεις: 10 δισ. ευρώ άμεσα (για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) και 13+3 δισ. (τα πρώτα μέχρι 20 Αυγούστου και τα υπόλοιπα 3 ανάλογα με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, «σπαστά» ή όλα μαζί μέσα στο φθινόπωρο).

Όσον αφορά τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, τόσο το ποσό όσο και ο χρόνος καταβολής θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των stress test των τραπεζών (Νοέμβριος).

Συζήτηση έγινε και για το Ταμείο που προβλέπεται να αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Ο νόμος που θα το συστήσει θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 ενώ το συγκεκριμένο ταμείο πρέπει να ξεκινήσει τη λειτουργία του στα τέλη του 2015.

Ο στόχος των 50 δισ. ευρώ από τη λειτουργία του Ταμείου παραμένει ενώ αυτά θα δοθούν κατά 50% (25 δισ.) στην ανακεφαλαιοποίηση, κατά 25% (12,5 δισ.) για την αποπληρωμή μέρους του χρέους και κατά 25% (12,5 δισ.) για την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η Ελλάδα θα πρέπει:

  • να προχωρήσει σε μεγάλη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, να εξειδικεύσει πολιτικές για να αποζημιώσει πλήρως τις επιπτώσεις στον προϋπολογισμό από τις δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις του 2012 και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή αμοιβαία αποδεκτά εναλλακτικά μέτρα, μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.
  • να κάνει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων, προκειμένου να ανοίξει η οικονομία σε επενδύσεις και ανταγωνισμό, καθώς και να εκσυγχρονίσει και να απο-πολιτικοποίησει τον δημόσιο τομέα.
  • να πάρει επειγόντως μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα (κόκκινα δάνεια). Δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος, παροτρύνουν τις αρχές να αναπτύξουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος της αγοράς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για να προστατευθούν οι ευάλωτοι οφειλέτες αλλά και τη διερεύνηση της πιθανότητας να δημιουργηθεί μια «κακή» τράπεζα.

Από όσα έγιναν γνωστά λοιπόν είναι εμφανές πως μεγάλο τμήμα (έως και 25 από τα έως και 86 δισ. ευρώ) των χρημάτων θα πάνε για μια ακόμη φορά στο… σώσιμο των Τραπεζών, που έχουν ήδη λάβει τεράστια ποσά τα οποία χρεώθηκε ο λαός με τα προηγούμενα Μνημόνια. Επίσης – και με την προϋπόθεση πως θα βγει στο σφυρί δημόσια περιουσία αξίας 50 δις – είναι ξεκάθαρο ότι το μάρμαρο θα το πληρώσει ο λαός. Κι αν δεν γίνουν πωλήσεις, πάλι τα (έως) 25 δισ. ευρώ την υπογραφή του Δημοσίου φέρουν και θα τα πληρώσουν οι… γνωστοί!