ΓΙΟΥΝΚΕΡ: «Όλα είναι ανοιχτά(…) Το σενάριο του grexit το έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς». Αν οι διαπραγματεύσεις έχουν κατάληξη, τότε πάμε βουρ για 3ο Μνημόνιο (σαφώς πιο σκληρό από τα προηγούμενα) αλλά και σε ένα μεσοπρόθεσμο-«γέφυρα». Η Δωροθέα αναφέρθηκε 2 φορές σε νέο πολυετές «πρόγραμμα».
Τελείωσε η συζήτηση σε επίπεδο κορυφής στας Ευρώπας και από όλα όσα ακούγονται για γράφονται τις τελευταίες ώρες στα διεθνή ΜΜΕ αλλά και με βάση αυτά που είπαν βγαίνοντας οι πολιτικοί που συμμετείχαν έχει επέλθει μια κάποιου είδους «συμφωνία» για το πώς θα περπατήσει το θέμα της Ελλάδας. Τίποτε άλλο.
Ας δούμε αρχικά για λίγο το γενικό κάδρο: δεν είμαστε στο κέντρο του Σύμπαντος! Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί από το 2012 και μετά είχαν όλο το χρόνο στη διάθεσή τους να προετοιμαστούν για οποιοδήποτε σενάριο – πλέον μίλησαν ανοιχτά και για grexit, αφού δεν αποκλείουν τίποτε.
Το πρόβλημα χρέους και «διάσωσης» της Ελλάδας είναι πρωτεύον, όμως την Ευρώπη την απασχολούν δυο ακόμη θέματα:
η μετάδοση της κρίσης σε Ιταλία – αρχικά – και Γαλλία στη συνέχεια (γιαυτό και οι αγαπούλες του Ολάντ – δεν μας λυπήθηκε ξαφνικά!) αλλά και το που πάει αυτή η ιστορία που ονομάζεται ΕΕ, γιατί τρίζουν οι καρέκλες πολλών σημερινών πρωταγωνιστών αν συνεχίσει να πηγαίνει έτσι (το ελληνικό δημοψήφισμα που έγινε με κλειστές τράπεζες και με την πλειοψηφία των εγχώριων ΜΜΕ να έχει λυσσάξει είχε κυρίως πολιτική και κοινωνική χροιά – αυτό φοβούνται οι Ευρωπαίοι πολιτικοί περισσότερο κι από τη μετάδοση της οικονομικής κρίσης και σε άλλες χώρες).
Άλλωστε μια σειρά από προβλήματα όπως το μεταναστευτικό ή η καλπάζουσα ανεργία είναι αυτά που απασχολούν πολλές χώρες της ΕΕ.
Στα καθ΄ημάς: σήμερα δεν ελήφθη καμιά απόφαση. Μπήκε το χρονοδιάγραμμα όμως, που είναι πολύ σφιχτό…
Φαίνεται πως ΟΛΟΙ θέλουν να αγοράσουν χρόνο – έστω και λίγες ημέρες. ΟΛΟΙ. Και εμείς αλλά και οι Ευρωπαίοι. Το ευρώ – από τη στιγμή που μετατράπηκε από μέσο σε σκοπό – θα σωθεί, αφού τα πράγματα δεν είναι εύκολα για κανέναν αν πάμε σε grexit, ακόμη και για όσους είναι εκτός ευρώ.
Για αυτό γίνεται λόγος και για μια “γέφυρα”, που θα μας πάει στο τρίτο Μνημόνιο, αν συμφωνήσουν την Κυριακή. Μια “γέφυρα” που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει 2 σκοπέλους (ελληνικές τράπεζες και δόση ΔΝΤ). Αν όμως υπάρξει τέτοια “γέφυρα”, θα πρέπει να τη συνδέσουμε με το επόμενο στάδιο που είναι το επόμενο Μνημόνιο. Άρα αποδοχή “γέφυρας” από τους ξένους σημαίνει de facto αποδοχή ενός ακόμη Μνημονίου από εμάς.
Την Κυριακή 12/7 θα συναντηθούν και οι 28 χώρες – μέλη της ΕΕ (ακόμη και οι εκτός ευρώ χώρες) και όχι μόνο οι χώρες που ανήκουν στην Ευρωζώνη. Μέχρι τότε ο Ολάντ είπε πως η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι εξασφαλισμένη (άρα θα πρέπει να υποθέσουμε πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να είναι κλειστές;).
Όπως έγινε γνωστό, αύριο Τετάρτη πρέπει να στελεί αίτημα της Ελλάδας για στήριξη από τον ESM, μέχρι την Πέμπτη η Ελλάδα θα πρέπει να έχει συντάξει λεπτομερή κατάλογο για πως ακριβώς σκοπεύει να κινηθεί και για τα μέτρα που θα λάβει (ο Τσίπρας δεσμεύτηκε όπως είπε ο Τούσκ). Οι Ευρωπαίοι – το είπε η Δωροθέα στη συνέντευξη τύπου αργά το βράδυ της Τρίτης – αναμένουν μια σοβαρή (κατ’ αυτούς) πρόταση και στη συνέχεια θα αποφασίσουν τι θα κάνουν.
Τέλος υπάρχει Eurogroup μέχρι την Παρασκευή 10 Ιουλίου (με παρουσίαση της Ελληνικής πρότασης) και σύνοδος κορυφής των 28 χωρών την Κυριακή 12/7.
Όλα κλείνουν – όπως κι αν κλείσουν – την Κυριακή 12 Ιουλίου.