Την πρώτη του δημόσια επανεμφάνιση μετά από αρκετά χρόνια «ολικής» σιωπής για οτιδήποτε συμβαίνει στη χώρα έκανε Κώστας Καραμανλής , με μια δήλωση-μήνυμα, τασσόμενος υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου.
«Η επικράτηση του Όχι θα ερμηνευτεί ως επιλογή αποχώρησης από την Ευρώπη (…) Το Όχι θα είναι το πρώτο βήμα για την έξοδο από το ευρώ» αναφέρει στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός (διαβάστε τη δήλωση στη συνέχεια).
Από την άλλη, το δημοψήφισμα και η στάση των ΑΝΕΛ προκαλεί κλυδωνισμούς στον μικρό κυβερνητικό εταίρο. Ήδη διαφοροποίησαν τη θέση τους και είτε δεν υποστηρίζουν το «όχι» στο οποίο καλεί η Κυβέρνηση είτε διαφωνούν με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος οι βουλευτές Β. Κόκκαλης, Κ. Δαμαβολίτης, Νίκος Μαυραγάνης και Δημήτρης Καμμένος. Έχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Όποιος δεν το αντέχει φεύγει» ήταν η δήλωση – απάντηση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου.
σημείωση: η δήλωση Καραμανλή δεν έρχεται σε μια οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Ίσως ο ίδιος να μην έκανε δήλωση αν δεν συνέβαινε ένα τόσο σημαντικό γεγονός και να εξακολουθούσε να παρέμενε σιωπηλός. Πάντως ήδη ακούγονται πολλά για το πολιτικό μέλλον του νυν αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Δεδομένου δε και του γεγονότος ότι από τις εκλογές και μετά οι καραμανλικοί είναι λάβροι κατά του Σαμαρά, τόσο για το ποσοστό της ΝΔ όσο και για τη μη παραίτησή του από την προεδρία της κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ολόκληρη η δήλωση του Κ. Καραμανλή:
«Ελληνίδες, Έλληνες,
Έρχονται κάποιες στιγμές στις οποίες διακυβεύονται πάρα πολλά, μέσα σε λίγες μέρες. Όποτε τέτοιες ιστορικές προκλήσεις τις αντιμετωπίσαμε με ομοψυχία και ψυχραιμία, επιτύχαμε ως Έθνος. Αντίθετα, όποτε πρυτάνευσε η απερισκεψία και ο διχασμός υποστήκαμε συμφορές. Η πρόσφατη ιστορία μας του 20ου αιώνα περιέχει επαρκή παραδείγματα και των δύο εκδοχών.
Μία τέτοια ιστορική πρόκληση αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και η έκβαση της θα εξαρτηθεί από την δική μας επιλογή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμφίβολα, έχει πολλές αδυναμίες στη λειτουργία της. Και, προφανώς, οι εταίροι μας έκαναν σφάλματα σοβαρά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Βεβαίως, λάθη κάναμε και εμείς. Και οι οδυνηρές συνέπειες αυτών των λαθών έχουν επιβαρύνει πολλούς συμπολίτες μας. Όμως, η πραγματικότητα αυτή δεν μεταβάλλει τη ζωτική ανάγκη της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, ακόμη περισσότερο, στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.
Η παραμονή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν επιβάλλεται μόνο για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, αφού τυχόν έξοδός μας από αυτήν θα συνεπαγόταν αδιανόητα μεγαλύτερο κόστος και θυσίες, πρωτίστως από τους πιο αδύναμους. Επιβάλλεται, πάνω από όλα, για λόγους εθνικούς.
Όποιος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε αυτή τη δύσκολη και ασταθή γειτονιά του κόσμου, όπως όλοι εμείς οι Έλληνες, ξέρει από μικρό παιδί ότι η εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι το υπέρτατο κριτήριο των αποφάσεών μας.
Μοιράζομαι αυτές τις σκέψεις μαζί σας, όχι γιατί έχω οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη. Το τελευταίο που επιθυμώ είναι να εμπλακώ σε κομματικούς ανταγωνισμούς και διαμάχες. Αισθάνομαι όμως την υποχρέωση να σας πω, όπως πάντα, την αλήθεια.
Εξωθώντας την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου εκθέτουμε τη χώρα μας σε κινδύνους. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει με κανέναν τρόπο. Όσοι, καλοπροαίρετα, νομίζουν ότι ψηφίζοντας ”όχι” την Κυριακή ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, σφάλλουν. Και σφάλλουν σοβαρά. Διότι η επικράτηση του ”όχι” θα ερμηνευθεί από όλους, σε όλον τον κόσμο, ως επιλογή αποχώρησης από την καρδιά της Ευρώπης. Θα είναι το πρώτο βήμα προς την έξοδο.
Πιστεύω βαθειά ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ενωμένης Ευρώπης. Και αυτό πρέπει να το επιβεβαιώσουμε αποφασιστικά.
Την Κυριακή λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη. Με σύνεση, με ενότητα, με εθνικό φρόνιμα, με σεβασμό στις θυσίες των Ελλήνων.»