Διάγγελμα Τσίπρα είχαμε γύρω στις 00:55 του Σαββάτου 27 Ιουνίου και με αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνει δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου. Όπως είπε, εισηγήθηκε – και όπως είπε αυτό έγινε αποδεκτό ομόφωνα από το υπουργικό Συμβούλιο – δημοψήφισμα για τις 5 Ιουλίου 2015, με ερώτημα την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των «θεσμών».
Επίσης είπε πως ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ήδη για την προσφυγή σε δημοψήφισμα ενώ θα ζητήσει ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος.
Όσον αφορά τις εξελίξεις ανέφερε ότι αυτές υποχρεώνουν την Κυβέρνηση «να απαντήσει στο τελεσίγραφο με βάση την βούληση του Ελληνικού Λαού.»
«Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο… σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και περήφανα, όπως ακριβώς προστάζει η Ιστορία των Ελλήνων… η Ελλάδα να στείλει μια ηχηρή απάντηση δημοκρατίας – δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της επιλογής σας…. Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και φιλοξενούμενοι, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης …Σας καλώ όλους να πάρουμε τις αποφάσεις που μας αξίζουν» είπε μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.
——
αναφορικά με τα δημοψηφίσματα το Σύνταγμα της χώρας αναφέρει στο άρθρο 44 §2:
“O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.
Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.”