Τελικά ίσως (ΙΣΩΣ!) να υπάρχει και πολυφωνία μεταξύ των δανειστών της χώρας, αφού σκοπός ενός εκάστου είναι να εξασφαλίσει το χρήμα που έχει δανείσει στην Ελλάδα (με το αζημίωτο φυσικά, μην ξεχνιόμαστε).
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Τόμσεν του ΔΝΤ (ενός εκ των… «θεσμών») φέρεται να ζήτησε κούρεμα μέρους του χρέους της Ελλάδας και μετέφερε αυτή την πρόθεση του ευαγούς ιδρύματος για το οποίο εργάζεται προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδρίασαν στη Λετονία.
Ίσως κάτι άλλαξε;; Ίσως, το σίγουρο πάντως είναι πως δεν μας… λυπήθηκαν!
Σε απλά ελληνικά: αν το πράγμα συνεχίσει να πηγαίνει με τους σημερινούς ρυθμούς το χρέος στην ουσία δεν μειώνεται με τίποτε και το «διεθνές ρευστό» θα εξαφανιστεί πλήρως.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει 2 μόλις εναλλακτικές:
- ή θα πρέπει πάρει δραστικά μέτρα λιτότητας (πράγμα που είναι δύσκολο, βάσει των προεκλογικών εξαγγελιών αλλά και των ήδη οπισθοχωρήσεων που έχει κάνει), ώστε να βρει αυτό το 1,5% για το έλλειμμα που υπολογίζει ο Τόμσεν (κοντά 5 δις)
- ή θα αναγκαστεί να τα σπάσει με τους δανειστές, τόσο για να κρατήσει τη χώρα μακριά από ένα (ακόμη) προδιαγεγραμμένο πιστωτικό γεγονός όσο και για να επιβιώσει πολιτικά.
Οπότε τι μένει; Μια συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και των άλλων δανειστών της ευρωζώνης για μια οποιαδήποτε διαγραφή τμήματος του χρέους. Φυσικά πολλά εξαρτώνται και από τη στάση που θα κρατήσει και η ΕΚΤ τα επόμενα δυο εικοσιτετράωρα.
Πάντως τα πράγματα δεν είναι καλά και είναι ιδιαίτερα δύσκολα, αφού οι 2 πλευρές (που μπορεί και να μην είναι 2 αλλά περισσότερα, αφού το ΔΝΤ έχει αρχίσει να λέει διάφορα) φαίνονται σε πρώτη φάση να μην τα βρίσκουν εύκολα.
Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, το θέμα θα τελειώσει – αναπόφευκτα – μέσα στο Μάιο.